Новини от област Стара Загора и България

145 години от основаването си отбеляза НУ "Д-р Петър Берон" в новозагорското село Караново

145 години от основаването си отбеляза НУ Д-р Петър Берон в новозагорското село Караново
Divident.€U Divident.€U

„Дълголетието на едно училище е основание за празник, повод за равносметка на историята, но и поглед към бъдещето.“ – с тези думи започна тържеството в НУ „Д-р Петър Берон“ в с. Караново, общ. Нова Загора. Поводът беше отбелязването на 145-тата годишнина от основаването на училището. За да уважат събитието, сред публиката бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметът Ивайло Енев, началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Соня Петрова, кметът на селото Николина Стефанова, общински съветници, бивши учители, директори на училища и детски градини, жители.

В своята реч директорът Пенка Желязкова преведе присъстващите по дългия път, извървян от родното школо още от основаването му през 1879 г.
Възпитаниците на НУ „Д-р Петър Берон“ разказаха за своя патрон – възрожденец, учен-енциклопедист, педагог, философ и естественик, съставител и издател на първия новобългарски учебник „Рибен буквар“.

В юбилейното тържество се включиха възпитаници от подготвителната група и всички класове. Те представиха пред гостите и своите родители патриотични стихове, песни, красиви танци, за които са се подготвяли с много старание. Със своите изпълнения те успяха да предадат пролетното си настроение и да пробудят много усмивки и аплодисменти.
Кметът на с. Караново Николина Стефанова поднесе своите поздрави към всички, които са свързани с НУ „Д-р Петър Берон“ – настоящи и бивши учители и ученици.

Уважението си към прекрасния екип изказа и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя благодари за топлия празник. Като на рожден ден тя поднесе подарък от името на общинското ръководство и пожела безгрижна заслужена ваканция.

Подарък връчи и директорът на НУ „Любен Каравелов“ гр. Нова Загора  Пенка Калина.
На финала на събитието директорът на училището домакин Пенка Желязкова използва възможността и удостои с грамоти на учениците, участвали в първенства и конкурси и представили се най-добре в училище.

Коментари към новината

Още новини от Образование