Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Маестро Димо Генов кани на "НеОчаквана изложба" в Художествената галерия

383 27/03/2024 11:22 Култура Изложби
Маестро Димо Генов кани на НеОчаквана изложба в Художествената галерия
Divident.€U Divident.€U

На 28 март, от 18.00 часа, Художествена галерия – Стара Загора кани жители и гости на града на една „НеОчаквана изложба”, в която ще бъдат показани 74 живописни творби малък формат на старозагорския художник Димо Генов.

Произведенията са създадени през различен времеви период и обхващат художествените търсения на автора от 60-те години и до днес. Въпреки множеството негови участия в различни художествени форуми и самостоятелни изложби в нашия град, голяма част от творбите не са представяни досега пред старозагорската публика.

За Димо Генов:

Димо Генов е роден в град Стара Загора през 1947 година. Целият му съзнателен живот е свързан с рисуването и живописта още от Художествената гимназия в София (1961- 1966) и през годините като студент във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където се дипломира през 1974 г. в ателието на Янаки Манасиев.

Успоредно с творческата му дейност, между 1974 и 1982 година, Димо Генов преподава в Института за детски учители „Анастасия Тошева” в Стара Загора и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий, където е асистент на своя учител. Участва в редица национални и международни изложби в страната и извън нея и осъществява десетки самостоятелни представяния.

Неговата работа като директор на Художествената галерия в Раднево (1982-1987), председател на Представителството на СБХ – Стара Загора и дългогодишен уредник на отдел „Живопис” в Художествена галерия – Стара Загора, допълват творческата му биография с активно присъствие в художествения и обществения живот на града. 

Коментари към новината

Още новини от Култура