Новини от област Стара Загора и България

Цената на тока в Старозагорско ще скочи с 4,12%, реши КЕВР

Цената на тока в Старозагорско ще скочи с 4,12%, реши КЕВР

КЕВР разреши да бъдат повишени цените на електроенергията и парното, въпреки че предварителните разчети на регулатора показваха, че токът трябва да поевтинее с 0,5%. 

Токът за битовите абонати поскъпва средно с 2,79%, а цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха регулаторът.

Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителите на ЧЕЗ е с над 2,72%, за клиентите на EVN e над 4,12%, а за "Енерго про" - 1,05%. Увеличава се и цената на добавката задължение към обществото до 23 лв. и 47 ст.

Обяснението за поскъпването на тока средно с 2,79% е, че цифрата е по-малка от тази на годишната инфлация, посочи председателя на КЕВР Иван Иванов. Според него цената на парното намалява средно с 12,69%. "Твърденията за повишаване преследват политически цели", посочи той.

Природният газ става 19,10 лева за мегават час, като намалението е с 6,05%.

"Като цяло това увеличение се дължи от една страна на промените в Закона за енергетиката и включването на електроенергията от ТЕЦ „Марица Изток 2“ в регулирания пазар, както и промяната в предварителните намерения на други производители на ток за участието в регулирания пазар", каза Иван Иванов. „На първо място Народното събрание прие промяна в Закона за енергетиката, с която промяна небитовите потребители от 1 октомври 2020 г. напускат регулирания пазар. Това означава, че количеството енергия, която се реализира на регулиран пазара намалява с 3 ТВтч и на регулиран пазар остават около 11,7 ТВтч. На второ място някои енергийни дружества коригираха своите заявления, които бяха подадени до 31 март включително и в коригираните заявления промениха параметрите така, че влязоха в изискванията на чл. 21 от ЗЕ, което означава че отговарят на изискването да участват с квота на регулирания пазар на електрическа енергия.

Третото обстоятелство произлиза от решение на Народното събрание на Република България от 30 януари 2020 г. Това е решението за бъдещето на въглищните централи в България и съдържа три точки, уточни Иван Иванов. По-специално отношение към днешното решение на КЕВР има значението на втората точка, с която се задължава Министерски съвет за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането на въглищните централи от групата на БЕХ. В частност става въпрос за работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“., допълни председателя на КЕВР.

 

 

Вижте повече на 3Е-news.net

Коментари към новината

Още новини от Икономика