Новини от област Стара Загора и България

На Винария 2024

Чирпанско вино със златни частици спечели престижна награда за иновации

Чирпанско вино със златни частици спечели престижна награда за иновации
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Шардоне със златни частици на чирпанската изба от Винарово „Рокс Уайнъри“ бе наградено със златен медал в категорията за иновации на тазгодишната „Винария“. Виното грабна наградата за иновация в категория "Хранително-вкусова промишленост".

На тазгодишната Винария „Рокс Уанъри“ получи златен медал и за Syrah & Marcelan, реколта 2020 с много висока оценка. Шардонето на „Рокс Уайнъри“ е първото вино в България със златни частици.
24-каратовите златните частици се поставят в напитката на ръка със специална пинсета, разказа за Divident.EU Снежана Мутафчийска - енолог и съсобственик в „Рокс Уайнъри“.

Самият процес по "позлатяването" на виното е доста трудоемък. Восъкът на бутилката също се поставя ръчно. Виното е 100% чирпанско, защото и гроздето, от което е направено, се отглежда край чирпанското село Могилово.

"Рокс Уайнъри" е сравнително млада изба, създадена през 2018 г. от две фамилии – известните енолози Снежана и Атанас Мутафчийски и сем. Деляна и Дако Николови. Село Винарово е известно с богатите си винени традиции, което си личи и по името му.

За втора поредна година „Рокс Уайнъри“ прави 1000 бутилки годишно от Шардоне SM със златни частици. Виното е от най-висок клас и се изчерпва много бързо. Търсят го най-вече за сватби, за честване на юбилеи, за хубави поводи, разказва Снежана Мутафчийска.

Нашата идея е да правим нещо, което хората могат да си позволят, което е оригинално и им носи удоволствие, допълва тя.

„Не очаквахме толкова висока награда. Журито беше впечатлено и от самия вкус на виното. Шардоне SM на „Рокс Уанъри“ се нареди в топ 50 на DiVino миналата година. В тази класация влязоха само 3 български вина, припомни Мутафчийска.

Чирпанската изба „Рокс Уайнъри“ работи шеста поредна година. През януари, тази година собствениците са отворили и дегустационна зала. Всяка последна събота на месеца те организират вечери с участието на шеф готвачи. Любителите на виното и хубавата храна могат да следят събитията във фейсбук страницата на избата.

Още една изненада готви за чирпанлии и за всички любители на хубавото българско вино избата в село Винарово. "Рокс Уайнъри" пуска на пазара нова серия вина под името „Яворови страсти“.
Бялото вино от серията „Яворови страсти“ е от сорта димят, а на етикета му стои лика на Мина със стих от „Две хубави очи“.

Розето от серията е направено от сорта мавруд, а на шишето стои лика на Лора и стих от „Стон“.

Червеното вино е от сорта рубин, посветено е на Яворов , а на етикета му стои стих от стихотворението „Копнение“.

Отскоро във Вила "Вин Санто" в Чирпан се организират сбирки „Поезия и вино“, а желаещите да ги посетят се увеличават с всяко следващо издание.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм