Новини от област Стара Загора и България

Кметовете около „Марица Изток“: Пропиляват се парите по „Зелената сделка“ (ВИДЕО)

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кметовете на 11 общини около комплекса „Марица Изток“, които са най-засегнати от „Зелената сделка“, предупредиха, че може да се стигне до гражданско неподчинение, ако очакваните средства по програмата за финансиране на тези региони не бъдат използвани ефективно и по същество. Те алармираха, че „зелените“ средства в област Стара Загора и региона се насочват предимно за саниране на сгради, за финансиране на административни и други подобни дейности, които по никакъв начин няма да решат основните проблеми, които назряват със затварянето на енергийните предприятия от комплекса.

„В тази програма не са отделени никакви средства за засегнатите общини“, посочиха на извънреден брифинг кметовете на Стара Загора – Живко Тодоров, на Казанлък – Галина Стоянова, на Раднево – Георги Петров – Маджара, на Гълъбово – Николай Тонев, на Чирпан – Ивайло Крачолов, на Гурково – Кънчо Папазов, на Павел Баня – Иса Бесооллу и на Николаево Константин Костов. С тях обаче са съгласни и останалите кметове на общини от региона.

„Всички кметове се обединихме около това, че начинът, по който средствата ще бъдат разпределени и съответно приоритетите в т.нар. Индикативна програма за зеления преход, е скандален“, посочи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„186 млн. лева ще отидат за саниране, 60 млн. лева – през Агенцията по заетостта за подпомагане на заети лица и самонаети в процеса на обучение, квалификация и така нататък. 1 милион лева отиват за успешно моделиране на мерките за преквалификация през МТСП, 250 млн. лева отиват в малки и средни предприятия, още 140 млн. лева в малки и средни предприятия, както и 250 млн. лева отиват в големи предприятия от областта. Така парите ще бъдат усвоени от едни частни фирми за дейности, които нямат пряко отношение към решаването на основните проблеми в региона“, обобщи Живко Тодоров. Според него, разпределението на парите по този начин създава предпоставки за непрозрачно усвояване на европейски средства.

„Всички тези 650 млн. лева ще влязат в бизнеса, което не би било лошо, но не е ясно по какви критерии, ще се отворят ли реални работни места или не“, посочи Тодоров.

Затова протестиращите кметове настояват държава да поясни начина, по който се разпределят средствата и той да бъде променен така, че общините да видят ясно своето участие в този процес.

„Искаме да дадем сигнал, че ако остане това разпределение, няма как да изпълним поставените цели. В тези пера за разпределение на средствата няма мерки за създаване на индустриални зони. А именно общините отговарят за инфраструктурата, приемат измененията на ОУП и т.н“, аргументира се Тодоров.

Кметовете настояват за диалог с Министерство на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като обявиха, че изпращат писмо до МРРБ, в което настояват за промяна в начина, по който са разпределени  средствата.

„Силно сме притеснени за бъдещето на Област Стара Загора, особено за Стара Загора, Раднево и Гълъбово. Програмата е капак на всичко, което може да се очаква като негативни решения в бъдеще“, каза Николай Тонев, кмет на Гълъбово.

„Моят въпрос към МРРБ е: Нужно ли е от всичките средства за зеления преход,  120 млн.лева да са за оперативни разходи на управляващия орган в МРРБ, тоест - за пиар и управление?, попита кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя съобщи, че кметовете са се обединили върху това  Стара Загора, Гълъбово и Раднево да бъдат конкретни бенефициенти за парите от „Зелената сделка“, тъй като това са най-потърпевшите общини.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров напомни, че недоволството в комплекса „Марица изток“ расте и че хората са започнали да се самоорганизират за протести. В същото време идва една неясна и необоснована програма за разпределение на средствата.

Коментари към новината

Още новини от Икономика