Новини от област Стара Загора и България

Зорница Русинова, ИСС: В област Стара Загора има най-много хора на заплата близка до минималната

снимка: ИСС
Зорница Русинова, ИСС: В област Стара Загора има най-много хора на заплата близка до минималната
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През миналата седмица излезе анализ на Икономическия социален съвет, според който област Стара Загора е с най-висок относителен дял на работещите бедни у нас – 33,9%. В същото време областта продължава да бъде на трето място в страната по размер на средна работна заплата в страната. На какво се дължи това Divident.EU попита Зорница Русинова, председател на Икономическия социален съвет, който е консултативен орган към Народното събрание:

- Госпожо Русинова, през миналата седмица представихте данни на Икономическия социален съвет, според които в Област Стара Загора, която е на едно от водещите места в страната по средна работна заплата има най-много работещи бедни. Не е ли парадокс това?
- Не е парадокс. Това са две различни тенденции. Средната заплата за областта и за града се вдига поради по-високите заплати в комплекса „Марица Изток“ и още няколко предприятия. Това обаче не означава, че няма много хора, които са в другата категория – със заплата, близка до минималната. Този факт се дължи на естеството на самия бизнес в Стара Загора.

- Това означава ли, че в региона има най-много хора, работещи за заплата, близка до минималната?
- Да, така е. Заради това трябва да се гледа не само регионалната статистика, но и секторите. Тези, в които има най-ниско възнаграждение са административни услуги, търговия и т.н. В другите региони в страната, в които има много работещи бедни, до голяма степен дял за това има сезонната заетост. В Стара Загора обаче няма голяма сезонна заетост.

- Бихте ли обяснили как се прави това изследване?
- Самото изследване традиционно се прави от КНСБ. Ние, като Икономически и социален съвет имаме възложена задача от Народното събрание да направим този анализ. Икономическият и социален съвет е консултативен орган към Парламента. Работим с експерти, като взимаме данни от институциите. Ежегодно КНСБ си прави статистика. Сега обаче анализът е много по-пълен, като посочваме и конкретни мерки за преодоляване.

- Притеснително ли е за един регион, че се нарежда на първо място по „работещи бедни“ и как може да излезе от тази статистика?
- Излизането от тази статистика става с нови инвестиции, качествено образование, квалификация на хората, нови възможности. Стара Загора е изключително специфичен регион и заради зеления преход.

На база анализа, който направихме, ИСС препоръчва работа в няколко посоки за борбата с явлението „работещи бедни“, подробно описани в документа, а именно: Промяна в нормативната уредба, актуални принципи, правила и методология за определянето на минималната работна заплата, адекватна социална политика, политика по заетостта, осигурителна и данъчна политика, разработване на образователни програми, свързани с решаването на този проблем, насърчаване на социалния диалог, социалното партньорство и колективното трудово договаряне, както и работата по програми за подпомагане стартирането на микро (фамилен) бизнес.

Още по темата четете тук: Област Стара Загора зае първото място по "работещи бедни" в страната

Коментари към новината

Още новини от Общество