Новини от област Стара Загора и България

Компания от САЩ инвестира милиони в българска технология за унищожаване на опасни отпадъци

10607 16/02/2024 19:02 Икономика Енергетика
Компания от САЩ инвестира милиони в българска технология за унищожаване на опасни отпадъци
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Хенрик Бриксен от E-Ficient Solutions LLC е убеден, че новаторската технология на българската компания „Елфи Тех“ може да реши огромния проблем на САЩ с опасните медицински отпадъци

Американската компания E-Ficient Solutions LLC, румънският машиностроителен завод „Петал“ и българската високотехнологична компания „Елфи Тех“ започват серийно производство на безотпадни инсталации за унищожаване на опасни медицински отпадъци, които ще бъдат инсталирани в обекти в Северна и Южна Америка и Европа. Точното название на съоръжението е „Електропиролизна инсталация за утилизация на отпадъчни въглеводороди“. То ще работи изцяло по иновативна технология на „Елфи Тех“, защитена с четири патента.

Съоръжението утилизира отпадъците без да оставя никакъв отпечатък върху околната среда. Като краен продукт се получава чист газ - диметил етил или метан, който се използва за гориво. Трите компании от САЩ, Румъния и България сключиха в началото на годината 10-годишен договор за производство и дистрибуция на иновативните съоръжения по технология на „Елфи Тех“.

Собственикът на румънския машиностроителен завод за производство на оборудване за петролната индустрия „Петал“, Барага Перино, и мениджърът на американската E-Ficient Solutions LLC Хенрик Бриксен посетиха през седмицата производствената база на старозагорската компания „Елфи Тех“ в село Подслон. Заедно с нейния основател, проф. Жеко Ганев, те разгледаха как върви комплектоването на пилотната инсталация от техния съвместен проект.

E-Ficient Solutions LLC е компания, позиционирана в щата Флорида, но има обекти навсякъде в САЩ. Основната ѝ дейност е инженеринг, доставка, монтаж и експлоатация на съоръжения за преработване на отпадъци или суровини чрез пиролиза или газ, системи за пренос на енергия чрез топлинни тръби и други екосъобразни решения.

Планът е в базата на „Елфи Тех“ в България да се изработва високотехнологичната част от съоръженията, съдържащи патенованите технологии. В румънския завод „Петал“ инсталациите ще се комплектоват в завършен вид, а американската компания ще осигурява продажбите, доставката и въвеждането им в експлоатация по света.

„Аз съм много възторжен от това, което виждам в базата на „Елфи Тех“ и нямам търпение да пуснем в реална експлоатация пилотната инсталация в САЩ“, каза за Divident.EU Хенрик Бриксен.

Както Divident.EU писа, пилотната инсталация по проекта вече е почти комплектована и в средата на март ще бъде транспортирана в САЩ.

„Тя ще бъде внедрена в работата на голямо депо за унищожаване на опасни медицински отпадъци в щата Невада. Инсталацията на „Елфи Тех“ ще преработва по един тон медицински отпадъци на час. В Невада искат да видят как работи и са в готовност да поръчат още три такива инсталации“, обясни г-н Барага Перино, чийто завод „Петал“ е в процес на подготовка да започне серийното производство на инсталациите на „Елфи-Тех“. Депото ще печели и от добития от утилизацията горивен газ, тъй като диметил етилът има много голям пазар в САЩ и по света.

Барага Перино

Съоръженията на старозагорската високотехнологична компания представляват пиролизна инсталация от нов тип, която след унищожаването на отпадъка или суровината не отделя никакви вредни емисии в атмосферата. Крайният продукт е чист газ, който се ползва за гориво както при автомобилите, така и в авиацията или за други цели.

„В момента сме в процедура по регистриране на технологията на професор Ганев в САЩ, която е много впечатляваща иновация“, посочи Хенрик Бриксен – „Компанията ни разполага с голям екип от изследователи и специалисти с богат опит в тази сфера, които следят целия процес по работата на системата и сме много възторжени от резултатите“.

Хенрик Бриксен

В централата на E-Ficient Solutions LLC имат и първоначално одобрение от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (U.S. Environmental Protection Agency - EPA), която потвърждава, че технологията на проф. Жеко Ганев работи и може да бъде използвана.

„Преди това имахме две други пиролизни технологии, които бяха отхвърлени от EPA, тъй като в процеса на изгаряне отделят емисии в атмосферата. След гласувания закон от Конгреса през 2022 година в САЩ се търсят такива нови технологии, които постигат толкова добър екологичен ефект“, посочи Хенрик Бриксен.

Плановете на американската компания са да започне продажби на инсталациите на „Елфи Тех“ в САЩ, Южна Америка и скандинавските страни, където проявяват голям интерес. „Само в Канада могат да бъдат продадени около 140 такива инсталации“, смята Барага Перино, който подчерта, че такава ще бъде изградена и в Румъния. „Бихме могли да направим такава и за България, стига да има интерес“, допълни той.

Тристранният договор няма да се ограничи в производството само на безотпадни инсталации за опасни медицински отпадъци. Плановете на E-Ficient Solutions са да поръча на „Елфи Тех“ разработка на инсталации и за утилизация на стари автомобилни гуми.
„Като краен продукт от тях ще се добива вещество, което се използва за производството на мастило и тонер за копирни и печатарски машини. Също предвиждаме производството на инсталации за преработване на биомаса, от която също ще се получава гориво. Вече имаме запитване от въгледобивни компании, които искат чрез технологията на „Елфи Тех“ да преработват въглища, за да добиват метанол. Има интерес и от въглищни топлоцентрали“, посочи Хенрик Бриксен.

Попитахме американския предприемач дали технологията на „Елфи Тех“ има капацитет да реши изцяло проблемите на САЩ с опасните медицински отпадъци, които се трупат от години? „На 110% тези съоръжения могат да се справят. Годишно Щатите отделят 6 милиона тона такива отпадъци и тяхното неутрализиране става все по-голям проблем. Но с технологията на „Елфи Тех“ всичко ще се промени, убеден съм“, посочи Хенрик Бриксен.

Той определи системата на проф. Жеко Ганев като уникална, която за разлика от традиционните пиролизни инсталации отделя чист краен продукт, в който няма вредни вещества.

Коментари към новината

Още новини от Икономика