Новини от област Стара Загора и България

„Стандард Профил“ разширява автоматизираните процеси в производството си

1523 19/12/2023 20:03 Икономика Бизнес
Стандард Профил  разширява автоматизираните процеси в производството си
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заводът за каучукови уплътнения за автомобилната индустрия - "Стандард Профил" в Стара Загора разширява обсега на автоматизираните процеси в производството си. Старозагорската компания тази година е финалист в конкурса „Фабрика на годината“, организиран от „Капитал“.
Старозагорската компания успя да интегрира 4 отделни процеса в една система и да елиминира човешката намеса в производството на уплътнения с голяма дължина.

"Половината от операциите са автоматизирани, и то най-сложните. Има възможност да бъдат добавени и още, така че човек да остане само на входа и изхода на системата", каза за Divident.EU изпълнителният директор на компанията Петър Ангелов.

В проекта са участвали и три малки фирми от Стара Загора, които са се включили в автоматизацията и интеграцията на системата.

Създаденото в българското предприятие ноу-хау ще може да се използва и в други заводи на групата, която има производствени мощности в Турция, Мексико, Китай, Испания, Мароко и Южна Африка.

Предприятието на „Стандард Профил“ в Стара Загора е най-иновативното в групата, в която влизат общо 11 предприятия от 7 страни.

Инвестицията на компанията в производствени роботи е около 3 млн. лева. Заводът в Стара Загора вече разполага с близо 20 робота, които дават възможност за модерно и прецизно производство на каучукови уплътнения.
„Роботите правят нещо, което хората трудно биха постигнали - говорим за качество, прецизност, повторяемост. Отделни са предимствата по отношение на работното време, мотивацията и т.н.", казват от "Стандарт Профил". Затова и през следващата година компанията планира да интегрира система за монтаж на детайл с два робота. Симулацията е показала, че без тях ще са необходими 18 оператори. "Такава инвестиция се връща бързо", каза Петър Ангелов.

Инвестиции в енергийна ефективност „Стандард Профил“ вече има немалко инвестиции и в енергийна ефективност. Те включват закупуване на компресор за сгъстен въздух, който се използва при задвижването на машините. Подменено е и цялото осветление в завода с икономични LED тела, въведен е и мониторинг на консумацията на електричество на тон произведена продукция с инсталирането на електромери на всяко табло.

Само от тази инвестиция заводът реализира над 10% икономии. Старозагорското предприятие разполага също със система за загряване на вода от слънцето, с която през лятото покрива 100% от нуждите в столовата и съблекалните.

От тази година компанията купува и 100% зелена енергия за производството си. Всички средства, насочени към енергийна ефективност имат много бърза възвръщаемост, казват от ръководството на „Стандард Профил“в Стара Загора.

По-малко отпадъци Технологично „Стандард Профил“ върви към нулев отпадък в производството си. Основният отпадък от производствените процеси са каучукови изрезки. Те се предават на външна фирма, която произвеждат от тях покритие за детски площадки.

Най-новите технологии, внедрени в производството на гумени уплътнения в „Стандард Профил“ са чрез инжектиране на материала. "Все повече ще инвестираме в такива технологии. Освен това най-новите ни продукти, тези, които ще излязат на пазара през следващите 2 години, ще са с така наречените „зелени материали“, чийто състав е предимно от природен произход“, каза Петър Ангелов.

Отпадъчният дървен материал от палети пък фирмата предоставя безвъзмездно на местни пчелари за производството на кошери или дарява на приюта за бездомни животни за изграждане на клетки.

„Стандард Профил“ развива и интересен проект за подкрепа и защита на медоносните пчели. "Отделихме един кът от нашите тревни площи, където засадихме медоносни растения. Освен това имаме празни площи на територията на завода, където оставихме нарочно неокосени 6 декара, защото в тях растат цъфтящи растения за пчелите", разказа Ангелов.

Идеята е харесана от груповия мениджмънт и ще бъде приложена и в другите заводи на „Стандард Профил“.

За „Стандард Профил“ "Стандард Профил" е част от базираната в Германия група Standard Profil, която е собственост на турския фонд Actera. Компанията произвежда каучукови уплътнения за автомобили. Влиза в България през 2005 г., когато построява завода си в Стара Загора - първият на групата извън Турция. През 2015 г. капацитетът на старозагорското предприятие беше удвоен.

За 2022 г. приходите са нараснали с 10% до 89.9 млн. лв. По данни на компанията в момента заетите в нея са 857 души.

Коментари към новината

Още новини от Икономика