Новини от област Стара Загора и България

Хиляди излязоха на протест в Стара Загора с подкрепа за енергетици и миньори (ВИДЕО)

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Няколко хиляди души излязоха на протестно шествие в Стара Загора тази вечер, за да изразят подкрепата си към миньори и енергетици от комплекса „Марица Изток“, които вече две седмици са блокирали основни пътни артерии с искания да бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход.

Протестното шествие започна като събиране на големи групи хора на площада пред община Стара Загора в 18 часа. В един момент хората потеглиха по пешеходната зона и се струпаха пред входа на Областната администрация. На импровизираната трибуна говориха граждани, работещи или работили в комплекса „Марица Изток“. Декларация в подкрепа на исканията на протестиращите прочете и Иван Поров, председател на Съюза на българските учители в Стара Загора.

Скандирания „Оставка“ съпътстваха протестната проява, на която обаче не се появиха представителите на двата синдиката в комплекса „Марица Изток“. През деня Деян Дяков от КНСБ и Бисер Бинев от „Подкрепа“ заявиха, че ще излязат да протестират на обичайните места по магистрала „Тракия“ и Прохода на Републиката, но приветстват гражданската подкрепа към тях.

От трибуната бяха призовани да се изкажат повече граждани, но само ако нямат политически мотиви да правят това. Сред събралото се множество се забелязваха кандидати за общински съветници от различни политически сили.

 

След проявата пред Областна администрация протестното шествие се насочи към кръстовището на централния булевард в Стара Загора „Цар Симеон Велики“ и бул. „Патриарх Евтимий“, което беше блокирано за близо час.

По-късно вечерта протестиращите от блокадите на АМ "Тракия" и Прохода на Републиката обявиха, че освобождават пътищата за движение. Вчера те изпратиха до всички водещи институци на страната ново писмо с четири искания, като започват подготовка са събаране на подписка за ефективни стачни действия. Протестиращите се надяват да убедят над 50% от личния състав на двете държавни предприятие - ТЕЦ 2 и "Мини Марица Изток", да спрат работа като обявят стачка, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Вижте повече в 14-минутния видеорепортаж на Divident.EU.

Коментари към новината

Още новини от Икономика