Новини от област Стара Загора и България

Енергийният министър: Внесохме териториалните планове, за можем да преговаряме за промяната им  

Енергийният министър: Внесохме териториалните планове, за можем да преговаряме за промяната им   
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Изтеглянето на плановете от ЕК, както искат протестиращите, означава отказ от механизма на солидарност

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира патовата ситуация на миньорските блокади по пътищата на България в предаването „Защо, господин министър?“, водено от Жени Марчева по bTV.

Според енергийния министър голямото разминаване в тезите на правителството и на протестиращите е в искането им внесените вече в ЕК териториални планове за справедлив преход да бъдат изтеглени.

Това е най-неразбираемото нещо за мен, защото изтеглянето на плановете по същество би означавало отказ от използването на този единствен инструмент на солидарност, който би ни позволил да решим основния проблем – наличието на „слона в стаята“, който никой не иска да види. Слонът, това са годините на неговорене, на преструване, че няма да има енергиен преход. В това отношение длъжници на миньорите са всички, които са разбирали какво предстои, в каква посока върви еволюцията по отношение на технологии, на енергопроизводства, на поставените за доброто на всички нас декарбонационни цели“, посочи министър Радев и допълни:

„Нашата воля, като изпълнителна власт, е да водим преговори по същество – по детайлите, по съдържанието на тези планове. Да не търсим оттегляне на плановете, а договаряне на добри и благоприятни условия в тях“.

Министър Румен Радев посочи, че евентуални ефективни стачни действия от страна на протестиращите неизбежно биха поставили на изпитание електроенергийната ни система, ако това се случи в момент на лоши климатични условия и на повишено потребление. „Според мен електроенергийната ни система в момента функционира без затруднения. Мощностите на ТЕЦ 2 в момента работят в рамките с един от големите и с един от малките блокове от общо осем. Въглищните централи имат своята роля и своето място – те са една съществена част от нашата критична инфраструктура“, посочи Радев.

Започването на ефективни стачни действия не е проста процедура, припомни той. „Това е нещо, което трябва да мине през ясно формулиране на искания, на проблеми, които можем да решим в рамките на корпоративната ни структура, а аз не виждам такива проблеми. Тук по-скоро се коментира и се посочва политически профил на желания“.

Според Радев една от най-съдържателните точки в споразумението е тази, която отваря темата за нереализираната докрай процедура за механизъм за капацитет. „Процедурата е започнала и незавършена докрай, а моят скептицизъм идва от факта, че моделът на механизъм на капацитет трябваше да бъде разработен до 2025 година, която буквално чука на вратата ни. Тоест, ние трябва да търсим чувствително по-дълго решение. То е заложено във втората част от тази точка на споразумението – да обезпечим определени мощности като минимум, тези на държавната толпоцентрала, в рамките на концепцията за критична инфраструктура и за енергийна сигурност.

Румен Радев призова към разумен диалог, не на улицата, макар че би отишъл отново да говори с протестиращите на магистралата. „Защото сме от една и съща страна, от страната на енергийния сектор“, посочи той.

Енергийният министър говори още за извънредната ситуация в Израел, като подчерта, че конфликтът не може да се отрази пряко върху енергийната ни система, но може да я засегне косвено, без да окаже чувствително въздействие върху нея.

Коментари към новината

Още новини от Икономика