Новини от област Стара Загора и България

Седми ден

Блокадата на "Тракия" и Хаинбоаз остава до изтегляне на Териториалните планове

Блокадата на Тракия и Хаинбоаз остава до изтегляне на Териториалните планове
Divident.€U Divident.€U

Вече седми ден блокадите на автомагистрала "Тракия" при пътния възел до Стара Загора, както и на Прохода на републиката при Гурково продължават. Протестиращите миньори и енергетици изразиха недоверие, че ангажиментите в сключеното с правителството споразумение ще бъдат изпълнени.

Вчера да разговаря с тях дойде и изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" инж. Илза Чинкова. Тя увери протестиращите, че работните им места са гарантирани. Пред медиите инж. Чинкова обясни, че е дошла да разговаря с протестиращите, защото иска те вече да се приберат по домовете си и да се успокоят.

Инж. Илза Чинкова

Чинкова подчерта, че нито един от протестиращите не е отсъствал самоволно от работа, за да участва в протестите, а са ползвали свободното си време, когато не са на смяна или са си пуснали отпуска.

Работниците обаче бяха категорични, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход, които кабинетът изпрати на ЕК в края на миналата седмица. Те обвиниха в предателство колегите си от ТЕЦ "Бобов дол" които вчера спряха протеста и свалиха блокадата на АМ "Струма".

"На тези условия ще издържим. Въпросът е държавата дали ще склони на нашите искания. Това, което видяхме вчера, е поредният цирк, който наблюдаваме. Глупаво е да записваме, че трябва да бъдат изпълнени решения на Народното събрание. Искаме да бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход и нашите искания да залегнат в тях. Ще издържим. Хората са надъхани", заяви пред БНР синдикалистът Георги Господинов, който участва в блокадата.

Коментари към новината

Още новини от Икономика