Новини от област Стара Загора и България

Публикуваха изпратените в Брюксел териториални планове

Публикуваха изпратените в Брюксел териториални планове
Divident.€U Divident.€U

Днес от информационната пресслужба на правителството публикуваха териториалните планове, които в събота са изпратени в ЕК.

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-stara-zagora-2469-1642.html

За най-засегната област Стара Загора в Териториалния план се посочва, че през 2030 г. най-малко 12 000 алтернативни работни места ще трябва да бъдат открити в други сектори поради намаленото използване на въглищните тецове.

Очаква се обаче да бъдат създадени 15 000 нови работни места с постепенния напредък на енергийния преход до окончателното извеждане от експлоатация на въглищните централи до 2038 г.

И за трите области – Перник, Кюстендил и Стара Загора в плановете е посочено, че ще бъде необходимо рекултивиране на ползваните въглищните терени. Тази дейност ще създаде допълнителни работни места.

За област Перник е пресметнато, че през 2030-та ще са необходими около 1500 места в алтернативна заетост. А прогнозите са да бъдат създадени 1800 други до 2038 година.

За област Кюстендил през първата етапна година ще бъдат необходими около 2200 работни места в други сектори. А до 2038 г. още 2700 нови работни места се очаква да бъдат създадени.

„Това, което е било във въглищните централи няма как да продължи“, каза в предаване на bTV финансовият министър Асен Василев.

„Истината е, че навсякъде в Европа откакто беше приет механизма за това да се заплащат въглеродни квоти, стана ясно, че всички мини са на доизживяване.
Проблемът е, че има една група политици – немалка част от подстрeкаващите протеста, които са с ясни политически амбиции. Тези хора лъжат работниците в мините и тецовете, че това, което е било може да продължи“, допълни той.

В същото време протестиращите, блокирали основни пътни артерии в страната енергетици и миньори заявиха, че няма да освободят пътните платна. Те не искат разговори с представители на правителството, а за среща с председателите на парламентарно представените партии.

Коментари към новината

Още новини от Икономика