Новини от област Стара Загора и България

Министърът на енергетиката отива на среща днес с протестиращите енергетици

Министърът на енергетиката отива на среща  днес  с протестиращите енергетици
Divident.€U Divident.€U

Блокадата на възлови пътни артерии от миньори и енергетици продължава повече от 24 часа

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще се срещнат в 13 ч. с протестиращите енергетици и миньори, съобщават от правителствената информационна служба.
Разговорите ще се проведат в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2". Поканени са легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на "Мини Марица-изток". Ще участват също ръководствата на двете дружества.
Утре премиерът Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори от 16 часа в Министерския съвет.

Поканени са лидерите на двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2", в "Мини Марица-изток", в отделните рудници на дружеството и в ТЕЦ "Бобов дол", а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация "Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ "Подкрепа" в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

След разговори с президентите на двата най-големи синдиката в България вчера – КНСБ и КТ „Подкрепа“, бяха договорени социални пакети за хората, които желаят да напуснат енергийния сектор. „Навсякъде в Европа стандартните социални пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат за до 36 месеца. Това означава, че един работник би могъл да получи между 140 000 и 150 000 лв.“, посочи министърът на финансите Асен Василев.
Независимо от тази договорка и днес протестите на миньори и енергетици продължават.

Коментари към новината

Още новини от Икономика