Новини от област Стара Загора и България

Млади предприемачи строят умна фабрика в родната Нова Загора

16676 21/09/2023 12:23 Икономика Бизнес
Млади предприемачи строят умна фабрика в родната Нова Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Четиримата новозагорци изградили интелигентни ел. инсталации в обекти на Amazon, Liebher и на НАТО в Германия

Те са млади предприемачи, които вече 10 години жънат успехи в чужбина, най-вече в Германия. Бизнесът им е свързан с изграждане на електроинсталации – ниско, високо и средно напрежение. Компанията им работи както за индустриалното, така и за жилищното строителство.

За 10 години Доньо Донев, Иван Иванов, успяват да спечелят доверието на големи клиенти в чужбина. Били са предпочетени пред немски фирми да изградят ел. инсталациите на пет от логистичните центрове на Amazon в Германия, да работят за Liebherr, по осветлението на базите на НАТО, както и по редица други възлови проекти.

„В логистичния център на Amazon в Бад Херсфелд успяхме да изградим умна система за наблюдение и сваляне на информация в реално време относно консумацията на ток. Чрез KNX системи и умни сензори, датчици, системата дава възможност да се следи каква е консумацията на ток във всеки един цех, склад, във всяка точка на логистичния център на Amazon“, разказва Иван Иванов. Най-вероятно направената от нас система ще бъде внедрена и във всички останали центрове на Amazon, допълва той.Това, което обединява предприемачите е, както хъса към работата, така и любовта към родната Нова Загора. Те смятат, че камъкът си тежи на мястото, затова избират да построят първото си предприятие именно в родния град.

Стартирали са инвестиция от 5 млн. лева в изграждането на нова фабрика, която ще произвежда отделните детайли, необходими за изпълнението на умните електрически инсталации.

Историята Бизнесът на съдружниците тръгва през 2014 г. със създаването на 2 фирми: „РемЕл Мотори“ ЕООД и „Интер Про Енерджи“ ЕООД. И двете са специализирани в изграждането на електроинсталации. През 2023 г. създават „Интер МД“ ООД, тоест „Интернешънъл Метал Дизайн“ – име, което се възприема по-лесно от клиентите в чужбина.

През 2021 година са събрали нов ръководен екип със значителен опит в стратегическото планиране, управление на производствени процеси, управлението на веригите за доставки, дигитално развитие и управление на проекти.
Заедно с Десислав Колев и Маргарита Найденова са продължили към следващото ниво на тяхното развитие.

Теренът на бъдещата фабрика от птичи поглед

В началото на пътя си, младите предприемачи тръгват с малки проекти в България. През 2017 г. е първото им излизане с проект в чужбина. „И двамата с Донев сме работили дълго в Германия. Имахме изградено доверие там. По стечение на обстоятелствата дойде предложение за малък проект, за който трябваше да организираме екип от 5 - 6 души електротехници. Справихме се добре, макар че не беше лесно. С течение на времето създадохме контакти и започнахме да получаваме повече предложения за работа. Ангажираха ни големи фирми, включихме се в интересни проекти“, разказва Иван Иванов.

Сред проектите е ел.оборудването в Дом за възрастни хора в Кийл - проект, по който работят близо 2 години, както и електрификация на 75 апартамента, като проектът включва захранващи табла, електромери, включително слаботокови инсталации с видеонаблюдение, контрол на достъпа и други екстри.

Сега на място в Германия работят 30 специалисти на тяхната компания, предимно електротехници. Освен че получават добри възнаграждения, които не отстъпват на немските, служителите на „Интер МД“ ООД пътуват до Германия и обратно за сметка на фирмата и не плащат за квартира. Може би това е причината фирмата да няма текучество.

„В бизнеса ни всичко върви към пълна дигитализация. KNX системите, които изграждаме, се усъвършенстват. Дългосрочната ни цел е изграждане на умна фабрика в Нова Загора, която да е напълно дигитализирана. Това обаче не изключва нуждата от работници. Дигиталните технологии трябва да бъдат в помощ на хората, а не да ги заместват“, казва Десислав Колев

Умната фабрика Поръчките ни нараснаха, а това наложи да се решим на собствено производство. Събрахме се, решихме, че е най-добре инвестицията да стане в родния ни град, като най-голям привърженик на идеята беше г-н Донев, разказва Маргарита Найденова. Дейността ни като цяло е насочена към Германия, но имаме завършени проекти в Белгия, Австрия, Франция, наша група заминава и за Полша, допълва тя.

Проектът на бъдещата фабрика

Инвестицията в Нова Загора стартира със закупуването на 23 дка площ, близо до Детелината. Строежът на производствената сграда обхваща 6 дка площ, основите ѝ вече са очертани. В етап на изграждане е металната конструкция на сградата. До края на годината новото предприятие ще бъде напълно готово. Очаква се производството да започне в средата на 2024 г.

Основите на бъдещата сграда са готови

„Проектирането стана за по-малко от година. Стигнахме до разрешение за строеж също за по-малко от година. Това е безспорно успех за проект като нашия и всичко това дължим на професионалното обслужване на Община Нова Загора, която спази всички срокове и оказа пълно съдействие на проекта ни“, казват предприемачите.

Партньори от Австрия и Германия посещават обекта им в Нова Загора. „Те нямат търпение и дойдоха на място, за да видят как върви строежа“, допълва Маргарита Найденова.

Новозагорската компания вече е получила запитване за изработване на над 200 вида детайли, най-вече крепежни елементи, кабелни скари, кутии за ел. табла и други. Намерението на предприемачите е да разработят и собствена марка продукти. Новият завод ще бъде оборудван с металорежещи машини марка Trumpf, които дават големи възможности в производството.

За да има повече бизнес в малките селища С намирането на необходимите кадри ще се справим, убедени са предприемачите, още повече, че са свикнали сами да обучават служителите си в процеса на работа.

„Проблем за нас като инвеститори е, че трябва сами да осигурим инфраструктурата на обекта си - път, ток, вода. Хубаво е да има индустриални зони и в малките селища“, убедени са те.

Цитирането на текста от други медии става задължително с активен хиперлинк към оригиналната авторска статия на Divident.EU!

Коментари към новината

Още новини от Икономика