Новини от област Стара Загора и България

Протестиращи от комплекса "Марица Изток" се заканиха да се изсипят на "жълтите павета"

Протестиращи от комплекса Марица Изток се заканиха да се изсипят на жълтите павета
Divident.€U Divident.€U

Стотици протестиращи излязоха с плакати и скандирания срещу провежданата политика на рестрикции спрямо комплекса „Марица Изток“. Протестът започна в 18 часа на площада пред община Стара Загора. Той е организиран от сдружение „За Марица Изток“, в което влизат двама от синдикалния лидер в ТЕЦ Марица Изток 2 Деян Дяков и Наско Митев от КНСБ в „Мини Марица-изток“.

Протестът беше подкрепен и от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, заедно с голяма част от своя екип. Тук бяха както редови работници и служители в енергийния комплекс, така и представители на бизнеса от Старозагорски регион.

„След всички декларации, митинги и подписки, накрая стигнахме до тук – целият регион да се вдигне на протест“, каза Деян Дяков. Той припомни основните пунктове в Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалния план за справедлив преход, които според синдикалистите обричат на глад и безработица регион Стара Загора. „В Стара Загора всеки пети е свързан с комплекса „Марица Изток“. „Марица Изток“ е национално богатство, защо трябва с лека ръка да изпълняваме европейски директиви на зелени талибани, които са решили да затрият енергетиката на България“, попита риторично Дяков.

Пред протестиращите беше размахана разпечатка на публикувания преди около две седмици Териториален план за справедлив преход на регион Стара Загора. „В него няма нищо, което да ни дава сигурност. В него пише единствено, че ние отиваме на улицата. Днес тук бяха от няколко министерства, които се опитваха да ни убедят, че това нещо е хубаво. Е, не, не е хубаво, защото то не дава никакви алтернативи, в него няма никакви изследвания, срокове, освен за изгонването на работниците и за затриването на нашия регион“, се чу още от трибуната.

Председателят на националната асоциация на енергетиците Георги Петров заяви готовността на енергетици от всички сектори на бранша в страната да подкрепят протеста и призова всички да излязат на протест на „жълтите павета“.

Аналогични митинги на тема Териториални планове днес се проведоха и в Перник и Кюстендил, които също не приемат написаните рестриктивни териториални планове, посочи Деян Дяков.

Стефан Шоселов

„Днес сме тук, за да защитим нашите работни места, настояще и бъдеще. Ние не сме тук заради нашите заплати, а за да защитим икономическата перспектива на града ни. Нелепо е, ако някой си мисли, че затварянето на комплекса не го засяга. Социалната бомба, подготвяна от няколко правителства, ще се отрази както на малкото квартално магазинче, така и на големите фирми“, посочи Ставри Сотиров от ТЕЦ-2.

Председателят на КРИБ в Стара Загора Стефан Шоселов постави под съмнение идеята за „зелената сделка“ и въглеродните емисии като причинител на климатичните промени. „Съществуват технологии, с които можем да уловим въглеродния диоксид и да го превърнем в полезни продукти. Кое тогава налага затварянето на това национално богатство – въглищните находища в България, Полша, Германия и други страни?“, попита той.

Протестът продължи със заявка да увеличава своята маса и да постави исканията си на площада пред Народното събрание.

Коментари към новината

Още новини от Икономика