Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Преобразяват площада зад Универсалния магазин по проект, финансиран от "Загорка"

Преобразяват площада зад Универсалния магазин по проект, финансиран от Загорка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проектът „Зелен площад“ на Творчески колектив „На улицата“ спечели първо място в конкурса „Загорка зелен фонд“. Той включва артистично преобразяване на площадчето зад Универсалния магазин в Стара Загора.
Представителите на проекта получават от компанията финансиране до 50 000 лева, с което ще имат възможност да реализират артистичните си идеи за това място от градската среда. По този начин те ще го направят още по-привлекателно за младите хора и творците на Стара Загора.

Наградата беше обявена на официална церемония в лапидариума на Регионалния исторически музей от изпълнителния директор на „Загорка“ АД Олга Лавренова.
Тя поздрави Недко Боянов и Мирчо Христов като представители на Творчески колектив „На улицата“.

„ Площадчето зад Универсалния магазин е естествено притегателно място за много хора. Искаме да го трансформираме в много по-красиво пространство“, обясни Недко Боянов.
„Този площад е събирателно място за младите хора, които много често не използват най-адекватния начин за изхвърляне на отпадъците си след хранене“, каза Мирчо Христов.

Той благодари за подкрепата  на Община Стара Загора, с която творческият колектив е съгласувал визията за това пространство.
Проектът „Зелен площад“ включва няколко основни акцента. Първият е цветната визия – плочките ще бъдат боядисани в подходящи цветове с послание „Зелена Загора“ и ще имат обща визия, която ще вдъхновява младите хора.
Другите акценти са свързани с градската мебел на площада. Идеята е да се използват рециклирани материали, които да бъдат внедрени в създаването на нови пейки и други пространства за сядане. Ще има и акцент, който да насочва младите старозагорци към това как да се отнасят към отпадъците по адекватен и подходящ начин.

Допълнителната зеленина , кашпи и други цветни петна ще допринесат още повече за привлекателната визия на площада.
Реализацията на проекта ще започне до края на годината.

Изложби, акустични музикални изпълнения са само част от артистичните изяви, които ще се провеждат в бъдеще на площада зад Универсалния магазин.
Гостите на празника бяха приветствани от зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев, който запозна присъстващите с политиката на общината по отношение на това Стара Загора да бъде зелен и чист град

„Искаме да сме отговорни пивовари. Нашата платформа за устойчивост „Създаваме по-добър свят“е много важна за нас, увери присъстващите Олга Лавренова. Тя обясни, че „Загорка“ работи в три основни направления - отговорна консумация, околна среда и социална устойчивост.

По отношение на околната среда компанията намалява с всяка изминала година въглеродния отпечатък в производството си , като използва възобновяема енергия от соларния си парк, биогаз от водопречиствателната станция. Тази година „Загорка“ инвестира в закупуване на газов бойлер, с който ще намали въглеродните емисии от производството повече от 10 пъти.

Коментари към новината

Още новини от Общество