Новини от област Стара Загора и България

Юбилей

Стара Загора празнува 100 години ветеринарномедицинско образование

Стара Загора празнува  100 години ветеринарномедицинско образование
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Десетки учени, студенти, гости от чужбина, представители на институции се събраха в залата на Старозагорска опера, за да отбележат тържествено 100 години ветеринарномедицинско образование в България.
Честването на юбилея преминава под патронажа на президента Румен Радев.

17 000 студенти са се записали във Ветеринарномедицинския факултет през изминалите 100 години, съобщи деканът на факултета проф. Тодор Стоянчев.
На 26 май тази година предстои да се дипломират 120 ветеринарни лекари, като 26 от тях са от чужбина.

„ Ветеринарномедицинският факултет е основен стълб на Тракийски университет. Направеното тук преди 100 години не само пази България от болести по животните и хората, но и цяла Европа. Има приемственост, устойчивост", каза ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков.

Той припомни, че през изминалите години от факултета са излезли професионалисти с важно значение за аграрния сектор, видни общественици. Факултетът е дал на България министри, областни управители, политически лица, както на национално, така и на европейско и световно ниво.

Ветеринарномедицинският факултет е основан на 11 май 1923 г като седми факултет на Софийски университет. След това преминава през Селскостопанска академия. Важен момент в историята му е преместването на факултета в Стара Загора. През 1974 – 76 г. се създава ВИЗВМ.
През 1995 г се създава Тракийският университет. Следващият възлов момент в историята на факултета е 2001 г., когато е заявена европейска акредитация съгласно критериите за обучение по ветеринарна медицина. През 2015 г. е първата положителна акредитация, през 2022г. - втора положителна акредитация.
Това означава, че образованието, получено във ветеринарномедицинския факултет е признато от всички над 85 висши ветеринарно-медицински училища в Европа за еквивалентно равно на тяхното образование. Дипломата на завършилите този факултет важи за цяла Европа.

На празника ректорското ръководство съобщи новината, че ще се развива ново направление в университета - продоволствена сигурност.

Честванията на 100-годишния юбилей на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет започнаха на 10 май с Международна кръгла маса „Продоволствена сигурност в съвременното общество“. През вчерашния ден се проведе традиционният  Фестивал на знанието. Вечерта официално бе открита Национална универсиада 2023 на площада пред община Стара Загора.

Празничната програма с участието на Група Макрофагос - Керана и космонавтите събра младите хора на Стара Загора.
От 15,30 часа днес ще бъде поставен Паметен знак на Ветеринарномедицинския факултет на входа на Тракийски университет.
Утре, 12 май ще се проведе Международна конференция One Health – Food Security.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование