Новини от област Стара Загора и България

„Възраждане“ със съмнения за тайна приватизация на землища от Марица Изток

Възраждане  със съмнения за тайна приватизация на землища от Марица Изток
Divident.€U Divident.€U

Депутатите от партия „Възраждане“ ще внесат в пленарна зала проект за решение, което да задължи министъра на енергетиката Росен Христов да представи доклад какво е свършено по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Докладът трябва да съдържа всички имена на хора и фирми, с които е преговаряно, и сключените устни или писмени договорености, ако има такива, от момента, в който Народното събрание задължи кабинета да направи предоговаряне на ПВУ, до днес.

Причината за подобно искане е неофициална информация, че стотици терени от землището на комплекса Марица изток се готвят за приватизация, посочиха на брифинг в Стара Загора народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Те твърдят, че разполагат с една от пътните карти, в която 210 000 дка от землището на комплекса са определени за отдаване на концесия за 30 години на частен инвеститор, след което земята и инфраструктурата в нея безвъзмездно да останат негова собственост. Идеята на пътната карта според документите била върху земята да бъде изградена индустриална зона „Марица Изток“ и голяма фотоволтаична централа.

„Ако това е така, не става дума за продажба, а за подарък“, посочи Искра Михайлова.

До 10 дни двамата депутати очакват отговор от Министерство на енергетиката, в който писмено да бъде посочено кои са фирмите, с които са били водени разговори за евентуалната инвестиция и има ли сключени с някои от тях устни или писмени договорености.

„Оставаме с впечатление, министър Христов е действал полза на частни интереси без да даде публичност на намеренията си, без обявяване на общи условия. Няма прозрачност и на разговорите, които служебните министри водиха в ЕК, като в същото време течеше много интензивна дейност в „Мини Марица-изток“. През седмица Министър Христов беше тук и търсеше поводи да разговаря с работници, синдикати и ръководството на дружеството“, посочват Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Става дума за изключително голяма площ от територията на Марица изток, която се е коментирало да премине в частни ръце в бъдещ момент, посочи Даниел Проданов. „Един служебен министър би трябвало да се занимава с много по-краткосрочни инициативи. Изключително притеснително е за нашия регион в дългосрочен план обсъждането на подобни теми без решение на Народното събрание. За нас служебният министър на енергетиката води своя лична политика, която провокира ние да го поканим да даде обяснение в Народното събрание“, смятат депутатите от „Възраждане“.

За съжаление предоговарянето на ПВУ минава без никаква информация за обществото и медиите. Искаме министърът да отговори черно на бяло. Ако се окаже, че ние не сме прави, ще му се извиним. Ако обаче ние сме прави, той ще трябва да покаже цялата документация, заявиха Михайлова и Проданов.

Няколко дни преди брифинга на депутатите от „Възраждане“ в Стара Загора министър Росен Христов отговори на техни въпроси след парламентарния контрол на 5 май.

Според него служебното правителство изпълнява решението на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

Тогава той посочи, че заради по-високите заплати в сферата на енергетиката, искат да привлекат по-развити предприятия от енергийния сектор. По думите му хиляди декари стоят неизползвани, а това е актив, който може да носи приход за държавата и за "Мини Марица Изток" ЕАД.

Коментари към новината

Още новини от Икономика