Новини от област Стара Загора и България

Нова възможност

Специалисти по хипотерапия ще подготвя Тракийски университет - Стара Загора

Специалисти по хипотерапия ще подготвя Тракийски университет - Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на годината Тракийският университет ще стартира обучение на специалисти по хипотерапия. На първо време ще се създаде следдипломна специализация към педагогическия факултет на университета, която ще бъде посветена на алтернативните методи за работа с деца с аутизъм и детска церебрална парализа. В нея могат да се запишат завършилите специална педагогика.

В същото време това обучение ще стане и част от учебната програма на изучаващите специална педагогика. Те ще учат допълнителните, алтернативни форми на обучение на децата с тези заболявания.
Теоретичното обучение ще бъде неразривно свързано с практическо обучение в обновената конна база на университета.

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основното средство е общуването с конете и ездата. От края на 50-те години на 20 век започват да я използват при психични и неврологични заболявания, а 50 страни в Европа и Северна Америка имат центрове за лечебна конна езда. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.
В България все още няма център по хипотерапия.

„От една страна са необходими обучени коне, от друга – инструктори – специалисти. Хората, които се обучават трябва да имат представа за аутизъм, за детска церебрална парализа. По тази причина обучението е най-подходящо за хора, завършили специална педагогика“, каза за Divident.EU доц. Генчо Вълчев, зам.-ректор на Тракийски университет по качество, акредитация и следдипломна квалификация и преподавател по специална педагогика.
На следващ етап университетът ще направи център, който ще приема деца от града и региона, които се нуждаят от хипотерапия. Тя ще се провежда в модерната конна база на университета.

Имаме шанс да създадем първата в страната методика за обучение по хипотерапия, както и първия подобен център, уточни доц. Вълчев.
През последните години интересът към хипотерапията нараства. Тя се използва широко и с доказан ефект при ДЦП и различни форми на аутизъм.

„Чрез хипотерапията се осъществява не само енергийният контакт на коня с пациента. Ритъмът в случая помага много. При ДЦП проблемът не е толкова проблем с крайниците, става въпрос за планиране, контрол и координация на двигателния механизъм. От тази гледна точка ритъмът на коня заедно с ритъма на детето допринася за създаване на умения за координация. Повлияват се директно центровете за координация в мозъка“, казва доц. Вълчев.

Коментари към новината

Още новини от Образование