Новини от област Стара Загора и България

Тракийски университет

Ректорът проф. д-р Добри Ярков: Ще усвоим 12 млн. лв. по Плана за възстановяване като изследователски университет

Ректорът проф. д-р Добри Ярков: Ще усвоим 12 млн. лв. по Плана за възстановяване като изследователски университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проф. д-р Добри Ярков е завършил ветеринарна медицина и е доктор по научната специалност "Генетика". Професор е по генетика и развъждане на домашните животни. Има десетки публикации в научния печат и почти 30 години преподавателски опит. Придобива и допълнителна квалификация в УНСС – „Финансов мениджмънт“. Дълги години е бил помощник-ректор на Тракийския университет, а през ноември 2019 г. е избран за ректор на университета.
 
- Проф. Ярков, какви са възможностите на новия академичен информационен център на Тракийски университет?
-  Академичният център ще бъде дом на студентите от новите специалности: „информационни технологии и софтуерно инженерство“ към Стопанския факултет и „информационни технологии в икономиката и управлението“. Той е разположен върху площ от близо 5000 кв. м с напълно оборудвана дигитална печатница, учебни и компютърни зали. Всички хартиени носители в библиотеката ще бъдат дигитализирани изцяло и студентите ще имат пълен достъп до тях. В Академичния център ще се съберат всички начинания по отношение на дигитализацията – в областта на аграрния сектор, в който работим чрез Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“, за дигитализация и роботизация на всички процеси в сектора, дигитализация на ветеринарната, хуманна медицина, създаване на центрове по телемедицина, телеветеринарна медицина и т.н.

- Как се разшири базата на Тракийския университет през годините?
- Тракийският университет стои много стабилно на картата на висшето образование в България. Той е в групата на изследователските университети в България и водещ университет в много професионални направления – ветеринарна медицина, животновъдство, хранителни технологии, енергетика, растениевъдство, педагогика. Бих казал, че няма друго висше учебно заведение, което разполага с подобна база.
Територията на учебните корпуси е с РЗП 100 000 кв. м. Отделно имаме общежития. Това е уникален комплекс, замислен преди повече от 50 години. Вече може да кажем, че сме в период, в който се завършва целия кампус на висшето учебно заведение.

- Какъв ще бъде акцентът в работата Ви като ректор до края на годината?
- Планирали сме да завършим започната инфраструктура – най-вече учебно-възстановителната ни база на Старозагорските минерални бани.
Инвестициите ни са големи в областта на научно-развойната дейност, образователната дейност. Имаме открити над 36 специалности, част от които са хибридни с други български и чуждестранни университети по проекта за модернизация. Тук е мястото да кажа, че Тракийски университет – Стара Загора е в групата на изследователските университети, които имат осигурен финансов ресурс в размер от 12 млн. лева по Националния план за възстановяване. Парите по  Плана трябва да влязат в изследователските университети до края на 2026 г.
Ще работим за осигуряването на кадрови млад ресурс от магистри, докторанти, асистенти, на необходимия човешки ресурс. Всички тези сгради са уникални съоръжения за учебна и научно-развойна дейност, но без мотивирани хора няма как да се случат нещата.

- Какви са плановете Ви за развитие на Академичния технологичен център?
- Поех ангажимент като ректор и създадохме едни от най-модерните ферми с изцяло подменен машинно-тракторен парк, сграден фонд, генетични ресурси, с внос на животни. Произвеждаме сирене, кашкавал по стари технологии и това е едно от големите постижения на нашия университет. Комисията по акредитацията, която ни посети през изминалата седмица беше впечатлена от направеното.

Идеята е нашият Академичен технологичен център да стане национален демонстрационен център в аграрния сектор на България, който ще работи по гарантиране на продоволствената сигурност на страната в цялата верига от земята до трапезата.
Разширяваме с производство на вино и розово масло. Разработваме още 10 дка нови лозови насаждения. Искам да подчертая, че всичко това правим с една основна цел - да повишим практическото обучение на студентите. Част от инфраструктурата на комплекса се създава със помощта на студентския труд.

Коментари към новината

Още новини от Образование