Новини от област Стара Загора и България

Председателят на УС на Камарата на професионалните оценители

Ценка Божилова, експерт по оценка на недвижими имоти: Темповете на пазара се забавят, цените остават високи

8365 24/02/2023 10:00 Икономика Финанси
Ценка Божилова, експерт по оценка на недвижими имоти: Темповете на пазара се забавят, цените остават високи
Divident.€U Divident.€U

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) проведе през февруари в Стара Загора среща-дискусия на тема „Проблемите и възможностите, пред които е изправен българския бизнес през 2023 г. „Събитието в Стара Загора е част от ежегодните срещи, които Асоциацията провежда с предприятията, членовете си и браншовите организации в страната. Целта им е да дадат възможност за обсъждане на проблемите и перспективите за насърчаване, които стоят пред бизнеса, с акцент върху малките и средните предприятия.

Ценка Божиловачлен на Националния съвет на АИКБ, Председател на УС на Камарата на професионалните оценители и Управляващ партньор на АДВАНС ЕКСПЕРТНИ ОЦЕНКИ ООД, отговаря на въпроси, поставени по време на срещата в Стара Загора:

- Какви са най-сериозните предизвикателства пред бизнеса днес? Кои са проблемите, които смятате, че ще се пренесат и повлияят и през 2023 г.?

- В качеството си на представител на браншови организации, които защитават интересите на бизнеса, но и като управляващ партньор в компания, която оперира на пазара на недвижими имоти, аз ежедневно се срещам с различни проблеми. Разбира се, основните трудности произлизат от глобалните проблеми – войната и инфлационните процеси, които оказват ключово влияние и върху пазара на недвижими имоти. Извън тази глобална рамка, липсата на единни бази данни за пазара на недвижими имоти е един от най-важните проблеми, с които се сблъскват колеги от различни сфери на бизнеса. Всички ние се нуждаем от единна информационна система за цените, на които се извършват сделките с имотите, но имаме и назряваща нужда от система, в която да се отразява информация за енергийната ефективност и устойчивостта на сградите.

 - На фона на усложнената икономическа обстановка в страната и в по-глобален план, какви са новите възможности, които търсите, за да неутрализирате негативните ефекти? Къде търсите поле за развитие?

- Популярен е китайският йероглиф, който има едновременно две значения – „криза“ и „възможност“. Ние в Адванс използваме периодите на т. нар. „криза“, за да търсим възможности за усъвършенстване на вътрешните процеси в компанията. През последните години ние приоритетно работим по дигитализацията на бизнеса и успяхме да разработим една иновативна система за автоматизирано генериране на експертни оценки, наречена АЛВИС, която поставя на ново по-високо равнище работата на оценителя в нашата компания. Всички следваме унифицирани модели за изготвяне на оценки съгласно общоприети изисквания и професионални стандарти на работа. Ако трябва да отговоря как постигаме и затвърждаваме лидерска позиция на пазара, то рецептата на АДВАНС за успех е: устойчиви инвестиции в технологии, иновации и развитие на хората.

- Как се развива пазарът на недвижими имоти и на експертни оценки в тези динамични времена?

- Последната година очерта един феномен на пазара на имоти – свръхинтерес от страна на купувачите, надвишаващо предлагането и съответно рекорден ръст и на цените – видяхме ръст до 30% на годишна база в някои сегменти. Това е резултат от добрите икономически показатели в последните години, които позволиха на купувачите да натрупат средства, увереност и усещане за стабилност. В опит да запазят ликвидността на своите спестявания, купувачите се впускат в инвестиции в имоти. От друга страна, заплахите за инфлация ускориха процесите и накараха купувачите още по-бързо да  пристъпят към решение за покупка.

Ние в Адванс също отбелязахме рекордна година по отношение на реализираните приходи от дейността, като отново реализирахме над 13 000 оценки и това е пряк резултат от факта, че 65% от сделките у нас се случват с външно финансиране. Днес, обаче, всички наблюдаваме забавянето на темповете – както на ръста на цените, така и на обема на продажби. Вече второ тримесечие се отчита спад на обема на сделки, което е знак за успокояване на пазара, но за спад на цените не може да се говори. Все още са доста активни купувачите, които финансират със собствени средства сделките, а и лихвите по ипотеките все още не са нараснали осезаемо, за да повлияят в тази посока.  

- Каква е прогнозата ви за жилищния пазар у нас на фона на въвеждането на по-високи лихви по ипотечните кредити и забавянето на икономическия растеж?

- Като умерен оптимист, аз очаквам балансиране на пазара в краткосрочен и дългосрочен план. Вярвам, че жилищният пазар е мощен икономически фактор за страната и той не трябва да бъде изпускан да достига нездравословни граници, каквито през миналата година започнахме да забелязваме. Трябва всички ние от бизнеса с недвижими имоти да работим в посока на един балансиран пазар, който естествено следва търсенето и предлагането. Ние от оценителския бизнес работим съгласно утвърдени национални и международни стандарти, които ни помагат да предоставяме професионална експертна стойност на имотите. Смятам, че пазарът на имоти у нас ще навлезе в период на завръщане към естествено регулирани пазарни нива.

АДВАНС е водеща компания в сектора - сред трите най-големи оценителски компании в страната, сертифицирани за изготвяне на оценки на недвижими имоти, машини и съоръжения, търговски предприятия и вземания, земеделски земи и трайни насаждения, права на интелектуалната и индустриалната собственост и други активи: архитектурни паметници на културата, интериор, бижута и скъпоценни камъни.

Компанията е регулирана от RICS (Кралския институт на сертифицираните оценители), което е гаранция за високо професионално ниво на изпълнение на услугите съгласно признати международни и национални стандарти на оценяване. АДВАНС е част от EVA (Алианса на европейските оценители) - организация, обединяваща водещи оценителски компании в Европа.

АДВАНС на територията на гр. Стара Загора е представена от инж. Живка Кондева.

Коментари към новината

Още новини от Икономика