Новини от област Стара Загора и България

За защита на енергийната сигурност

600 души от „Марица изток“ се включват в протеста пред Народното събрание

600 души от   Марица изток  се включват в протеста пред Народното събрание
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Основното искане на енергетиците е въглищните централи да работят поне до 2038 г.

600 души от комплекса „Марица изток“ потеглиха тази сутрин към София, за да се включат в протест за защита на енергийната сигурност на България. В демонстрацията ще се включат над 2000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Протестът се организира от КНСБ и Подкрепа.

Синдикалистите настояват да се предоговори тази част от Плана за възстановяване, която е свързана с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 година спрямо нивата им през 2019 г.
Митингът на синдикалистите започва пред НС в момента, в който на второ заседание ГЕРБ ще внесе проектодекларацията за отваряне на Плана за възстановяване, обясни пред Divident.EU предс. на „КНСБ“ в ТЕЦ 2 Деян Дяков. Той допълни, че на този етап България се захранва с 47% електроенергия от въглищните централи, така че не е възможно затваряне на комплекса. Нашето искане е да се постигне национално консенсус, въглищните централи да работят минимум до 2038 година, допълни той.

Идеята е до 2038 г. да няма намаляване на мощности в страната. Това са исканията на протестиращите, които се събират в 11 часа пред НС.
Снощи Комисията по енергетика подкрепи работата на въглищните централи до 2038 година. Решението беше взето след близо 3 часа дебати. С решението си депутатите задължиха Министерският съвет да изиска промяна в Плана за възстановяване.

От него трябва да отпадне поетият от страната ни ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на ток с 40 процента до края на 2025 година. Служебният министър на енергетиката Росен Христов предупреди, че по-тясната формулировка ще затрудни договарянето с ЕК.
Преди редовното заседание днес депутатите от комисията ще се съберат отново. Те ще поискат решението да влезе като извънредна точка за обсъждате в пленарната зала.

Коментари към новината

Още новини от Икономика