Новини от област Стара Загора и България

Синдикалисти настояват за закон, който да гарантира работата на „Марица изток“

Синдикалисти настояват за закон, който да гарантира работата на  Марица изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Среща на върха в защита на „Марица изток“ събира утре синдикати, директори на топлоцентрали от комплекса, търговци на ел.енергия и висши политици

Ключова среща в защита на комплекса „Марица изток“ ще се проведе утре от 13 часа в централата на КНСБ в София. На нея ще присъстват ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, директорите на трите ТЕЦ-а в комплекса, представители на Министерство на енергетиката, политици от различни партии, както и търговци на ел. енергия.

Участниците в срещата ще излязат с обща декларация срещу заложените в Плана за възстановяване и устойчивост 40% за намаляване на емисиите до 2026 г. Това съобщи за Divident.EU Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Целта е да се обединим всички, които са свързани с бъдещето на комплекса „Марица изток“. Желанието ни е да входираме искане в Парламента да бъде приет закон, който да гарантира запазването на комплекса и продължаване на работата му до 2038 г.“, посочи той.

Защитниците на комплекса ще излязат с декларация, свързана с това искане и с енергийната стратегия на България.

„Имахме обещание от служебното правителство, че всичко ще бъде наред и че рано или късно Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен, че България ще напише нова енергийна стратегия.

Нашето министерство обаче продължава да ни лъже, че ще напише енергийна стратегия. Тя трябваше да е готова по план до 20 декември“, каза Дяков. Той допълни, че до момента никой не е поискал мнението на служители от комплекса или на енергийните експерти в централите относно бъдеща енергийна стратегия на страната.

Коментари към новината

Още новини от Икономика