Новини от област Стара Загора и България

Кирил Петков в Раднево: Правителството е на страната на българската енергетика

11304 15/04/2022 13:00 Икономика Енергетика
Кирил Петков в Раднево: Правителството е на страната на българската енергетика
Divident.€U Divident.€U

Комплексът „Марица-изток“ е изключително важен за нас и в Плана за възстановяване и устойчивост,  правителството защити възможността да не се затварят капацитети, работещи на базата на въглища.

Най-важното за България е да има независима енергетика“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред централата на „Мини Марица-изток“ в Раднево, при срещата си днес с изпълнителния директор на Дружеството инж. Илза Чинкова, представители на ръководството, миньорските синдикати и медиите.

По думите му, едновременно с това, трябва се извърши преходът към „зелена“ енергия.

„Целим намаляване на емисиите СО2, без физическо затваряне на мощности. Това означава оптимизация на работата на топлоцентралите. Преходът трябва да се случва плавно и регламентирано, като крайна дата за това няма.“, уточни той.

Заедно с ръководството на Дружеството бяха обсъдени възможностите за помощ от страна на държавата за реализация на инвестиционната му програма и постигане на бизнес плана за добив и откривка.

Премиерът Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се запознаха на място с производствения процес при посещението си в първия рудник от минния комплекс „Трояново -1“.

Те съобщиха, че в момента се разработват социалните и икономически мерки за подкрепа на регионите във връзка със справедливия преход в сектор енергетика.

Пред работещите в комплекса министър-председателят подчерта, че правителството е на страната на българската енергетика. Пред представителите на миньорските синдикати той заяви, че целта е плавен преход и дългосрочна работа на комплекса.

Инж. Илза Чинкова отбеляза личната ангажираност на премиера за максимално дългото използване на въглищата като основна горивна компонента в термичните централи, което ще гарантира сигурността на енергийната система и нейната независимост от външни източници.

Тя подчерта, че производството на електроенергия от топлоцентралите е ключово за икономиката и енергийния баланс в България, което се доказа през последните месеци, а това мотивира и мобилизира личния състав на мините.

Това е второ посещение на премиера Кирил Петков в най-голямото дружество за въгледобив у нас в рамките на месец. При първата му визита през март бяха обсъдени възможните сценарии за декарбонизация на българския електроенергиен микс, заедно с министъра на енергетиката Александър Николов и ръководствата на дружествата от комплекс „Марица Изток“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика