Новини от област Стара Загора и България

Доброто ражда добро

Старозагорски лекар нае къща за подслон на украински семейства

д-р Иван Сираков
Старозагорски лекар нае къща за подслон на украински семейства
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Гастроентерологът д-р Иван Сираков вдъхнови с идеята си още двама приятели, които също наеха къщи за бежанци от войната

Известният лекар гастроентеролог д-р Иван Сираков, който е завеждащ отделение в една от големите старозагорски болници, обяви в профила си във фейсбук, че е готов да подслони украинско семейство, което бяга от войната в къща в родния си град Твърдица, област Сливен.

Лекарят е готов не само да предостави дом на бедстващите, но и да поеме разходите им за живеене.

Ето какво написа той във фейсбук:
„Заявявам готовност за настаняване и поемане разходите за живеене на едно украинско семейство бежанци в къща, в околностите на родния ми град - Твърдица, област Сливен.

Веднага негови приятели в социалните мрежи  са му изпратили линк към група във фейсбук, която съдържа информация за украинци, които бягат от войната и търсят подслон в България:


https://www.facebook.com/groups/338927668246444/posts/340545021418042/

„Не съм вярвал, че може в 21-ви век, в сърцето на Европа да избухне война. Видях потресаващи кадри на убити невинни хора, на деца, които спят в метрото, по улиците, на жени, които раждат в бомбоубежищата. Шокиран съм, мъчно ми е за тези хора. Това са наши братя, християни.

Днес мой приятел ми писа, че поляците са успели за 2 дни да приберат 200 000 украинци. Всеки от нас може да направи по нещо“, каза д-р Сираков.
Той сподели, че е обнадежден от факта, че много българи се притичват на помощ на бедстващите украинци.

Идеята да наеме къща и да поеме разходите на украинско семейство се е родила, след като прочел поста в интернет на един от своите учители – пулмологът проф. Коста Костов. Проф. Костов написа в социалните мрежи, че наема къща в Троян и поема разходите на украинско семейство.

Д-р Сираков решил да направи същото. „Аз нямам свободна къща. Родителите ми живеят в Твърдица. Там имам много приятели, затова реших, че мога да потърся свободно жилище. Обадих се на добър мой приятел от родния край - Милен Минев. Той намери подходяща къща, която аз ще наема, за да отседне там украинско семейство.
След това обаче друг приятел от Твърдица, както и мой колега от Сливен, се присъединиха към идеята. Така за кратко време тя се утрои - вече имаме готовност да предоставим 3 къщи на украински бежанци, казва д-р Сираков.

Още по темата: Лекарско семейство от Стара Загора приюти украинци в личния си апартамент

Коментари към новината

Още новини от Общество