Новини от област Стара Загора и България

Позиция

И Община Раднево с декларация срещу новото седалище на "Мини Марица-изток"

И Община Раднево с декларация срещу новото седалище на Мини Марица-изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Декларацията ще бъде приета на сесия на Общинския съвет в Раднево на 27 януари

Разговаряме с кмета на Община Раднево д-р Теньо Тенев за решението на БЕХ да премести седалището на "Мини Марица-изток" от Раднево в София.

- Господин Тенев, как се приема в община Раднево новината за преместването на седалището на „Мини Марица-изток“ в София?
- Категорично не приемам такъв тип тенденциозно решение, което не е съгласувано с никой. Това ще наруши комуникацията между общинското ръководство и ръководството на Мините, която е почти ежедневна. Обикновено по няколко пъти седмично се налага да разговаряме с ръководството на въгледобивното предприятие.

Както знаете, изкопните работи в дружеството са свързани с разработването, отчуждаването и продажбата на общински земи. Това е непрекъснат процес. Понякога се налага „Мини Марица-изток“ да придобие стотици декари общинска земя в рамките на годината. Това е свързано с разговори, писма, срещи на място.
Отделно се налага да ползваме техника на дружеството при екстремни ситуации в общината.

Хората, които работят във въгледобивното предприятие са достатъчно притеснени за бъдещето си, а това решение за преместване на седалището внася допълнително напрежение. Моето мнение е, че това решение на БЕХ няма да се отрази добре на работата на въгледобивното дружество. Коментарите за това решение в Раднево и в самото дружество са крайно негативни.

- Притеснявате ли се за концесионните такси, които постъпват в общината?
- Трудно ще се спрат концесионните такси към нашата община, те са определени по закон. Има си Закон за концесиите и правила, които не смятам, че е възможно да се нарушат. Концесионната такса е на база добито количество въглища, тя е различна всяка година. Според мен хората са достатъчно притеснени за неясното си бъдеще, за да се създава допълнително напрежение с преместването на седалището. И всичко това на фона на енергийната криза, на инфлацията. Няма как, според мен ръководството на „Мини Марица-изток“ да е в София и ръководството на рудниците да докладва по телефона какво се случва, при положение, че всяка седмица 2 - 3 оперативки се правят на място. Едно е да дойдат управителите в рудниците от 5 - 10 километра разстояние, друго е да пътуват 300 км.

- Какъв процент от бюджета на община Раднево представляват концесионните такси?
- Една трета от собствените приходи на община Раднево са от концесионните такси от „Мини Марица-изток“.

- Ще изразите ли официално становището си във връзка с преместването на седалището на „Мини Марица-изток“ в София?
- Имаме сесия на Общинския съвет на 27 януари. Предстои общинските съветници заедно с ръководството на общината да подпишем 2 декларации. Едната е във връзка с несъгласието ни за преместването на седалището на „Мини Марица –изток“ в София. Другата е против изграждането на Завод за изгаряне на отпадъци. Ще изпратим двете декларации до всички институции – президент, министър-председател, Народно събрание, БЕХ, Министерство на енергетиката.

Коментари към новината

Още новини от Икономика