Новини от област Стара Загора и България

Има фалит, няма фалит?

3 милиона лева спад в приходите на градския транспорт в Стара Загора заради пандемията

1670 13/12/2021 14:07 Икономика Бизнес
3 милиона лева спад в приходите на градския транспорт в Стара Загора заради пандемията
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очаква се с увеличението на цената на билетите, приходите в дружеството да скочат с 16-20%

Приходите на старозагорското общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ от продажба на билети и карти са намалели с 3 милиона лева от началото на пандемията през март 2020 г. до днес, съобщават от ръководството. През това време предприятието се е възползвало от всички мерки за запазване на заетостта, като в резултат на тях в дружеството са постъпили около 1 млн. 240 хил.лв., съобщи за "Дивидент Медиа" директорът на общинското дружество – инж. Георги Станчев.

Фалит на дружеството? Според общинския съветник Янко Янков, който председателства комисията, която следи работата и управлението на общинските дружества в Общинския съвет на Стара Загора, „Тролейбусни и автобусни превози“ на практика е във фалит. Янков посочи, че общинското транспортно предприятие е завършило декември миналата година с налични в банката 1,1 млн. лв. Към края на ноември наличността на дружеството в банката е паднала на 500 000 лв., при това без да бъдат платени заплатите и осигуровките.

Разходите за заплати в „Автобусни и тролейбусни превози са 505 000 лв., което означава, че след плащане на заплатите и осигуровките, предприятието няма да има никакви налични средства по сметките си, смята Янков.

Според него, разходите на общинското дружеството в момента са по-големи от приходите му. Приходите на „Тролейбусни и автобусни превози“ в Стара Загора са между 14 000 и 15 000 лв. на ден от билети, което прави около 450 000 лв. на месец. Общината и държавата дотират дружеството с около 100 000 лв. месечно. Така, на практика, то разполага с около 600 000 лева месечно. В същото време разходите на дружеството са 750 000 лв. месечно, допълва Янков.

Според него, с повишението на цената на билетите, общинското дружество ще събере едва 50 000 лв., които няма да го спасят от фалит. Необходими са поне още 100 000 лв., смята председателят на Комисията за контрол над общинските дружества.

Другото мнение Според зам.-кмета по транспорта в община Стара Загора Йордан Николов обаче не става въпрос за фалит на дружеството. „Не мисля, че става въпрос за фалит на „Автобусни превози“. Ако това беше така, общинското ръководство щеше да е наясно с тази ситуация. Ситуацията се преекспонира в момента“, коментира за Divident.EU Николов.

Във връзка с предстоящото гласуване на увеличението на цената на автобусния билет от общинските съветници в Стара Загора, Николов допълни, че има формула, по която може да стане увеличението на автобусния билет. Тя е приложена при постъпилото предложение за увеличение на цената и са спазени всички изисквания на закона.

"Несериозно е да се говори за фалит, когато дружеството няма неразплатени задължения, казва главният счетоводител на "Тролейбусни и автобусни превози" Мартин Димов. Към този момент дружеството не е получило компенсации и субсидии от държавния бюджет за четвъртото тримесечие на 2021 г. Предстои да влязат средства от продажба на билети и карти, както и компенсацията от Общински съвет – Стара Загора.

Предприятието няма никакви просрочени задължение към никого. Нямаме забавена фактура за ток, дизел, към персонала, посочиха още от счетоводния отдел на дружеството.

Формираният дефицит на „Автобусни и тролейбусни превози“ от началото на пандемията е 1,8 млн. лева, признават от ръководството на общинското предприятие. То е кандидатствало по всички възможни програми за компенсация на бизнеса от държавата. Сега има ново постановление, по което също може да получи пари. Предварителните очаквания на ръководството на „Тролейбусни и автобусни превози“ е с новото увеличение на цените на билетите приходите в дружеството да скочат с 16 - 20% .

Стара Загора е сред малкото общини в страната, които не са увеличавали цената на автобусните билети от 2012 г.

Коментари към новината

Още новини от Икономика