Новини от област Стара Загора и България

Александър Желев, гл. инженер на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3": Работим с водещи университети в търсене на решение за комплекса

инж. Александър Желев
Александър Желев, гл. инженер на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3: Работим с водещи университети в търсене на решение за комплекса
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 10 млн. лева е инвестирала централата в модернизация на сероочистващите си инсталации

- Инж. Желев, много специалисти в областта на енергетиката търсят решения за запазване на работата в комплекса „Марица Изток“. Кои от съвременните технологии, според Вас, биха решили проблема с намаляване на въглеродния диоксид?

- Изготвянето на реалистична стратегия за постигане на плавен нисковъглероден преход, който същевременно запазва електроенергийната сигурност и независимост, е сред основните приоритети за всички в сектор "Енергетика". Потенциални проекти за преобразуване на съществуващите енергийни мощности могат да бъдат разнообразяването на горивната база с биомаса и природен газ, включително в съчетание със съвременни инсталации за улавяне и съхранение на въглеродните емисии в подходящи геоложки формации.

Ние, както и другите компании от комплекса Марица Изток, работим с учени и експерти от водещи университети в България и международни технологични компании за намиране на най-подходящите решения. Взаимодействаме и с отговорните институции, тъй като темата е от изключително значение както за енергийната сигурност на страната, така и предвид значимата роля на комплекса Марица Изток за регионалната икономика и заетост в около 60 общини на страната.

- Какви са предизвикателствата пред ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в началото на новия зимен сезон?

- Съвсем отговорно мога да заявя, че сме подготвени на 100% за предизвикателствата на предстоящия зимен сезон. Приключихме в срок годишния планов ремонт на съоръженията, обезпечени са необходимите ресурси и складови наличности от горива и суровини, осъществили сме всички дейности, предвидени в програмата за зимната готовност на централата.

- Какви максимални натоварвания сте в състояние да поемете?

- Електроцентралата е подготвена да работи с максималната мощност на своите четири енергоблока (общо 908 мегавата) за продължителен период от време, както вече се случи през предходните два месеца. Oбичайно ниските температури през зимния сезон водят и до покачване консумацията на електроенергия - както от домакинствата, така и от бизнеса. Ето защо сме максимално мобилизирани и в готовност да подадем необходимото количество електроенергия в рамките на капацитета на генериращите ни мощности, за да подпомогнем енергийната система на страната и в студените зимни дни.

- Приключиха ли ремонтните работи на територията на централата?

- Дейностите от плановата годишна профилактика на съоръженията ни не само приключиха в срок, но дори успяхме да отговорим на спешните нужди от подаване на електроенергия: завършихме основния ремонт на Енергоблок 1 за по-кратък от предвидения период, благодарение на пределната мобилизация на нашия екип и ангажираните подизпълнители и веднага се включихме да подпомогнем усилията на сектора да овладее ръста на цените на електроенергията.

Най-мащабната част от ремонтната кампания безспорно бе проектът за модернизация на двете сероочистващи инсталации. В резултат тези ключови съоръжения вече осигуряват над 97% ефективно пречистване на димите газове, а централата ни напълно отговори на новите, по-високи екологични изисквания на ЕС, влезли в сила от 17 август тази година.

- Какви средства инвестирахте в модернизацията на централата и какви са резултатите от тези инвестиции?
- Основната част от инвестициите тази година бяха насочени пряко към повишаване екологизацията на съоръженията. Досега сме инвестирали над 10 милиона лева в модернизация на сероочистващите инсталации, за да постигнем по-висока степен на очистване на серния диоксид, както и да подобрим електрофилтрите, отговорни за редуциране на праховите частици в димните газове.

- Какви са очакванията Ви за производствените резултати на ТЕЦ „КонтурГлобал“ в края на 2021 година?
- Вярвам, че е по силите на екипа ни да приключим 2021 г. с много добро оперативно представяне. До момента производствените резултати на централата са изключително добри и всички колеги са мобилизирани и мотивирани да продължим така и занапред. На прага на зимния сезон, който може да поднесе не едно и две предизвикателства пред енергийната система на страната ни, това е от ключово значение, за да допринесем за нейната стабилност.

- Колко е произведената ел. енергия от централата през 2020 г.?
- Въпреки сериозните предизвикателства, които световната пандемия ни поднесе, благодарение на усърдието и устойчивостта на всички колеги през 2020 г, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигури почти 11% от произведената в страната електроенергия – количество, достатъчно да задоволи средното потребление на около 1 млн. български домакинства за този период. Твърде вероятно е през 2021 г. да подобрим това постижение, тъй като само за периода януари - октомври сме произвели над 13,5% от генерираната в страната електроенергия.

- Какви мерки взимате, за да предпазите служителите си в пика на пандемията през зимните месеци?
- Предпазването здравето на служителите и нашите подизпълнители по време на пандемията е наш първи приоритет. Спазваме стриктно всички мерки за предотвратяване на разпространение на заразата и осигуряваме необходимите ресурси за това.

Периодично организираме PCR тестване както на служителите на компанията, така и тези на подизпълнителите, допълнително осигуряваме на служителите си антигени тестове, така че всеки да се тества редовно още преди да тръгне за работа и по този начин да предотврати разпространение на COVID в централата, подпомагаме желаещите да се ваксинират колеги и техните семейства.

Централата разполага и с извънреден план за работа в случай на резки промени в епидемиологичната обстановка и с инфраструктурен, и логистичен потенциал да работи дори в условия на пълна изолация при необходимост. Вярваме обаче, че с усилията на всички ни няма да се стигне до този краен вариант, и ще можем да продължим да осигуряваме електроенергия за България - сигурно, ефективно и безопасно.

Коментари към новината

Още новини от Икономика