Новини от област Стара Загора и България

"Демократична България" в Стара Загора обжалва отказа за регистрация пред ЦИК

Демократична България в Стара Загора обжалва отказа за регистрация пред ЦИК
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Адвокат Надежда Йорданова внесе в ЦИК жалба от коалиция "Демократична България - обединение" срещу отказа на Районната избирателна комисия в Стара Загора да регистрира листата с кандидати за депутати на формацията за участие в изборите.

В жалбата са посочени като неверни няколко твърдения на РИК - Стара Загора, които днес бяха изложени на брифинг от председателя на комисията Златина Йовчева и двама от нейните членове.

На първо място в жалбата се твърди, че доц. Атанас Славов и адвокат Магдалена Овчарова като кандидати на коалицията са представили в РИК нужните документи за регистрация на листата както на хартиен, така и на електронен носител - флаш памет, още в 16,15 часа във вторник - тоест, 45 минути преди крайния час за регистрация. На брифинг преди това от РИК - Стара Загора обявиха, че Славов е донесъл само хартиени документи, а Овчарова е дала флаш паметта чак в 18.02 часа.

В жалбата обаче се посочва, че от видеозаписа на събитието ясно се вижда, че Овчарова подава флаш памет на члена на РИК Денчо Денев още в 16,15 часа и че това се е случило в присъствието на друг член на РИК - Елица Сярова. Двамата са потвърдили, че са свалили от флаш паметта всички необходими документи. Денев е направил коментар, че електронният подпис на Атанас Атанасов е издаден в качеството му на председател на ДСБ, а електронният подпис на Христо Иванов като физическо лице.

Тези обстоятелства обаче не са отразени в обжалвания акт, се казва в жалбата до ЦИК.

"Видеозаписът на заседанието на РИК - Стара Загора потвърждава тези обстоятелства. Председателят на РИК - Стара Загора заявява и потвърждава, че на флаш паметта при
подаване на документите са били налични електронните документи предложение за регистриране на листата и пълномощно, подписани с квалифицирани електронни подписи от Христо Иванов и Атанас Славов".

И още от жалбата: "Констатацията, че електронните документи са изпратени по електронната поща след 17.00 часа (законоустановения срок) е неотносима,
защото електронните документи са представени в РИК на технически носител в 16.15 ч., т.е. в законоустановния срок.

"Станка Хърсева - член РИК, след свалянето на файловете отново взе флаш паметта, за да провери съдържанието й и колегите й потвърдиха, че са свалили всичко и проверките на подписите са извършени. За допълнение ще посочим, че в 16.57 ч. Атанас Славов отново е попитал членовете на РИК дали всички електронни документи са свалени от флаш паметта и е получил потвърждение, че всички необходими файлове са свалени", се казва още в жалбата.

В жалбата си "Демократична България" обясняват също, че от РИК са извършили нарушение като са върнали флашката на приносителя. Именно затова в 18.02 ч. Магдалена Овчарова се връща повторно, за да остави флашката с електронно подписаните документи в архива на комисията.

Решението на ЦИК по жалбата се очаква да излезе утре.

Още по темата: РИК - Стара Загора: Отказахме регистрация на "Демократична България" с ясни мотиви

Коментари към новината

Още новини от Политика