Новини от област Стара Загора и България

Председателят на Сдружението на общинските болници в България

Д-р Неделчо Тотев: Усложнени пациенти не влизат в болница заради страх от ковид

Д-р Неделчо Тотев: Усложнени пациенти не влизат в болница заради страх от ковид
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Липсата на медицински кадри остава проблем номер едно за общинските болници

Д-р Неделчо Тотев е председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на МБАЛ Чирпан. Разговаряме с него за готовността на общинските болници за четвъртата ковид вълна в България, за проблемите и предизвикателствата.

Потърсихме мнението му и за първата приватизация на общинска болница у нас - тази на МБАЛ "Димитър Чакмаков" - Раднево.

- Д-р Тотев, какво е състоянието в общинските болници в началото на четвъртата вълна на коронавируса?
- Положението не е по-различно от това, което беше в предходната вълна. Болниците преструктурираха дейността си, когато започна ръст на случаите на ковид. Имаме и 6-7 общински болници в страната, в които работят целогодишно ковид отделения. При тях приемът на пациенти не спря.

- Готови ли са общинските болници в регион Стара Загора за новата ковид вълна?
- Колегите от Казанлък откриха ковид отделение ден преди нас. Започнахме в края на миналия месец. В Гълъбово също има добре работещо ковид отделение.
В Чирпан вчера, след разговор с директора на РЗИ, увеличих леглата за ковид болните на 18. Почти се запълни капацитетът ни.
Ако продължават да се увеличават случаите при нас, вътрешното отделение на болницата ще стане изцяло ковид отделение, както беше в разгара на предната вълна. Имаме възможност при спешна нужда да разкрием 33 легла. Искрено се надявам да не стигнем тази бройка.

- Отрази ли се отварянето на ковид отделение на работата Ви с останалите пациенти?
- Другата патология при нас рязко намаля, а както знаете ние се самоиздържаме. Ако трябва да говоря като управител, заинтересован съм да влизат повече пациенти. Голяма част от хората при тази ситуация се притесняват да влязат в болница, в която се обслужват ковид пациенти. Седят си вкъщи, не се лекуват. Когато дойдат в болницата, обикновено е много късно и това увеличава разхода по лекуването им. Това се отразява зле на финансовото състояние на болницата, както и на общото здравословно състояние на хората. С близо 40% ни пада пациентопотока в отделни моменти. Все пак ковид е добре заплатен на базата на останалите пътеки, които са недофинансирани. Но в момента работим на загуба.

- Имат ли общинските болници необходимата апаратура за новата вълна на ковид?
- Ние, общинските болници, имаме всичко необходимо, което притежават и останалите. Не всяка болница, разбира се, има ядрено магнитен резонанс и ангиограф, но не е и нужно. В Чирпан имаме и нов скенер, закупен със съдействието на общинското ръководство. Апаратурата обаче е нищо без човешкия фактор. Анестезиолозите са много малко. Основният проблем е кадровият. Сега имам 2 студентки от Тракийския университет, които помагат от 2 години в нашата болница. Те работят като помощен персонал, но по компетентност не отстъпват на медицинските сестри. Сериозна опора са за нас, дано след приключване на обучението се завърнат в болницата.

- От кои общини приема пациенти чирпанската болница?
- Ние приемаме болни предимно от община Чирпан и от община Братя Даскалови. Приемали сме и от Стара Загора, когато се препълниха болниците в предната ковид вълна. При нас идват пациенти със средно тежки и леки случаи на ковид, но със сериозни придружаващи заболявания. Болницата обслужва 4 000 пациенти годишно.

- Какъв процент от медицинския персонал в Чирпанската болница е имунизиран?
- Нисък е процентът на имунизираните като цяло. Около 40% от 160 души персонал са си поставили ваксина.

- Разполагате  ли с всички необходими лекарства?
- Липсват нискомолекулярните хепарини. Не всички медикаменти, които участват във втори план на лечението на ковид са налични. Ние работим с фирми, посочени от МЗ на база най-ниска цена. При отказ от тяхна страна да доставят съответното лекарство, търсим от други фирми. В момента нямаме окситоцин. Това е основен медикамент, който ползваме в акушерството. От вчера изчезна и метергина. Той се ползва при всяко раждане. Ако тези липси са инцидентни, няма проблем. Ако обаче това лекарство липсва месеци, няма какво да се направи. На среща в МЗ миналата седмица някои колеги съобщиха за невъзможност да се снабдяват с кислород. Цената му скочи близо 2 пъти. В регион Стара Загора до момента нямаме рязък скок в цената на кислорода.

- Как се отрази на персонала промяната на методиката за парите на работещите на първа линия?
- Винаги ще има недоволни, но начина на разпределние на тези пари до момента не беше справедлив. По старата методика една санитарка, която е тикала носилката на болен от ковид пациент в продължение на 15 минути, трябва да вземе 1000 лева, колкото взима нейна колежка, която е отработила 168 часа в ковид отделението за месеца. Сегашната методика се опитва да внесе справедливост в тази посока.

- Какво е становището Ви във връзка с първата приватизация на общинска болница в страната - Радневската?
- Дълго мога да говоря по тази тема. Ако тръгнем исторически, всички общински и областни болници са възникнали, за да задоволят потребност  на хората в съответните населени места. В един момент обаче ситуацията се промени. Има наистина региони, които обезлюдяват. Хората се местят в големите градове. Само за един кратък период назад във времето бяха затворени 24 общински болници по тази причина.

Има обаче и болници, като нашата и радневската, които продължават да обслужват висок брой пациенти. На национално ниво започнаха да поставят много високи изисквания към нас – апаратура, кадри и т.н. Отнемат ни правото да работим това, което работихме до вчера. Намалиха ни парите и така изправиха общинските болници пред просешка тояга.

Радневската болница е много добре заредена с апаратура. Ако въпросният приватизатор си спази условията и запази дейността на болницата, тогава ще кажа, че решението на Общинския съвет за продажбата на болницата е било правилно. Ако този приватизатор обаче срине болницата и започне да разпродава, ще кажа, че сделката е некадърна.

Коментари към новината

Още новини от Здраве