Новини от област Стара Загора и България

Търгът приключи

Радневската болница с нов собственик до месец

Радневската болница с нов собственик до месец
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Утре общинските съветници трябва да упълномощят кмета да сключи договор с новия собственик

Приватизационната сделка за общинската болница в Раднево е на финала си. Утре Общинският съвет на миньорския град ще гласува на свое заседание доклада за приключване на конкурса за продажба на болницата. Местният парламент трябва да упълномощи кмета на Раднево – д-р Теньо Тенев, да сключи договор за продажба с единствения кандидат, явил се на търга – Ибрям Алиев.

Още по темата: Ибрям Алиев: Ще открия нови отделения, ако стана собственик на радневската болница

Търг без нарушения Крайният срок за подаване на оферти за участие в търга за общинската болница в Раднево беше на 13 август. Внесен е навреме депозит от 100 000 лева за болницата и 40 000 лв. за Медицинския център, каквито са и предварителните изисквания. Офертите са отворени на 17 август, като единственият кандидат–купувач на здравното заведение и медицинския център е бил Ибрям Алиев.

„Всичко беше наред, не се наложи да представим допълнителни изисквания към кандидата. Докладът от търга е готов, вчера е представен за съгласуване и подписване“, каза за Divident.EU кметът на Раднево.
След като Общинският съвет упълномощи кмета да сключи договор с купувача, решението трябва да бъде съгласувано с областния управител на Стара Загора. След това в рамките на 1 месец, кметът е длъжен да сключи договор с купувача. Имаме готовност да подпишем договора още в началото на септември, казват от ръководството на общината.

Задължения на новия собственик Общинската болница в Раднево е продадена за 200 000 лева, а Медицинския център за 547 000 лева. Новият собственик е длъжен да запази в продължение на 20 години дейността, като доразвива отделенията и запази персонала по длъжностно и щатно разписание към момента на обявяване на приватизационната сделка, да извърши ремонти.

Той е длъжен също до 90 дни да разплати всички задължения към доставчици и към персонала на болницата. Задълженията на общинската болница в Раднево до момента са между 1,5 – 1,8 млн. лева. Тук влизат и задълженията за осигуровки към НАП, казва д-р Тенев.

Община Раднево има правото и задължението да следи спазването на всички условия по договора за продажба на болницата. При констатирани нарушения, тя може да прекрати договора и да си върне собствеността върху болницата. В този случай купувачът плаща неустойка в размер на 100% от продажната цена.

„Удовлетворени сме от приватизационната сделка до момента. Тя е единствената възможност община Раднево да има болница“, казва кметът Тенев.

Новият собственик Ибрям Алиев Мустафов е предприемач в сферата на здравеопазването от Сливен. В родния си град е собственик на Специализираната акушеро - гинекологична болница „Ева“ и медицински център, а в Ямбол притежава МБАЛ „Св.Йоан Рилски“, както и няколко медицински центъра в доболничната и болничната помощ.
Пред Divident.EU Алиев каза, че има намерения да открие няколко нови отделения, ако стане собственик на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, както и да направи цялостен ремонт на здравното заведение.

Коментари към новината

Още новини от Здраве