Новини от област Стара Загора и България

Ибрям Алиев: Ще открия нови отделения, ако стана собственик на радневската болница

Ибрям Алиев: Ще открия нови отделения, ако стана собственик на радневската болница
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ибрям АлиевИбрям Алиев Мустафов е предприемач в сферата на здравеопазването от Сливен. В родния си град е собственик на Специализираната акушеро-гинекологична болница „Ева“ и медицински център, а в Ямбол притежава МБАЛ „Св.Йоан Рилски“, както и няколко медицински центъра в доболничната и болничната помощ.

Разговаряме с него по повод вчерашното решение на общинските съветници на Раднево общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център 1“ да влязат в списъка на общината за приватизация. Преди месец Алиев внесе в Общинския съвет на Раднево инвестиционно намерение да купи общинската болница, като подчерта, че би участвал в търга, само ако има възможност да придобие и Медицинския диагностично-консултативен център в Раднево и така да затвори кръга от доболнична и болнична помощ.

- Господин Алиев, вчера съветниците в местния парламент на Раднево решиха общинската болница и „Медицински център 1“ да влязат в списъка за приватизация. Удовлетворени ли сте от решението?
-Това е правилното решение за всички общински заведения и ДКЦ-та в страната. От тук нататък очаквам конкурса. Ще закупя документацията за приватизация, ще направя огледа в сградата и когато видя какво има в дълготрайните и краткотрайни активи, ще определя какви инвестиции ще направя. Възможно е да се появят и други кандидати…

- Хората се притесняват, че ако болницата стане частна, може да се закрият някои непечеливши дейности. Какво ще им отговорите?
- Първо искам да кажа, че думата частна болница не е редно да се употребява. Всички болници са търговски дружества – дали собственик на капитала е държавата или физическо лице, няма никакво значение. Всички извършват една и съща дейност. За да закрият някои болници отделения, причината е в липса на кадри и в самото законодателство. Кой разреши да има самостоятелни инвазивни кардиологии? Защо няма закон, в който да се каже, че за да имаш инвазивна кардиология трябва да имаш съдова хирургия, хирургия и още поне 5-6 отделения?

- И все пак ще закривате ли отделения?
- Няма да закривам отделения, а ще откривам нови. Със закриване на отделения не може да се прави реформа в една болница. Например, няма детско отделение в Раднево. Желанието ми е да има такова. За целта ще видим колко новородени бебета има в общината, колко деца до 18 години, за да видим каква е реалната ситуация и да преценим каква трябва да бъде легловата база.

Общинските съветници в Раднево до момента са въвели оздравителна програма, която включва закриване на отделения. Това, според мен не е правилно решение. В инвестиционната си програма съм писал какво ще правя. Тръгвам с оправяне на материално-техническата база и ще преценя колко отделения да има в зависимост от броя на населението в региона и от други обективни фактори. Когато ми е готова материално-техническата база, минавам на кадровия ресурс, като желанието ми е да привлека добри специалисти. Планирам по възможност стаите да бъдат със самостоятелни санитарни възли. Предвиждам да направя кислородна инсталация и поне 70-80% от стаите да имат такава.

Оказа се в ковид пандемията, че това е изключително важно. В болницата ми в Ямбол направих така, че 90% от леглата да са снабдени с кислород, тоест почти над всяко легло има кислороден апарат.

- Ще повишите ли заплатите на лекарите?
- По този въпрос бих искал да обясня, например, защо голяма част от лекарите не искат да напускат държавните болници. Там има твърди заплати. Според мен, като частен инвеститор, за да получиш една добра заплата, трябва да имаш конкретни резултати. Не може да няма приходи, а да има големи заплати.

- Тази година болниците Ви в Сливен и Ямбол ще излязат ли на печалба?
- И двете ми болници са на печалба. Затова не успях да използвам и стотинка от фондовете, които правителството въведе в пандемията. Изпуснах програма, според която от януари до август, ако имам спад на приходите 20%, имам право да получа безвъзмездно определени пари от държавата. Аз обаче имам само 10% спад на приходите през март и април и след това – ръст в приходите от около 20%.

- Какви са финансовите показатели на двете Ви болници?
- Болницата ми в Сливен има оборот от около 3 млн. лева, а в Ямбол е по-малко – 1,8 млн. лева. Болницата в Ямбол беше с по-малки приходи, когато я купих. Приходите там от Здравната каса бяха между 109 000 и 120 000 лв. Сега, след 2 години работа, достигаме резултати от 180 хил. лв. приходи месечно през Здравната каса.

- ДКЦ-тата, които притежавате печеливши ли са?
- Там печалбата е по-малка. ДКЦ-то обаче е диспечерът в здравеоопазването. От него зависи къде ще се насочи пациента в зависимост от това какви оплаквания има. Имам идея да осигуря на хората от Раднево консултации с най-добрите специалисти в страната, които да идват в определени дни. Ще се договорим с висококвалифицираните специалисти от цялата страна.

Още по темата: Приватизират общинската болница в Раднево

Коментари към новината

Още новини от Здраве