Новини от област Стара Загора и България

Европейският съюз откри информационен център от нов тип в Стара Загора

Европейският съюз откри информационен център от нов тип в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Информационен център от нов тип откри Европейският съюз в Стара Загора. Центърът носи името „Европа директно“ и се намира на ул. "Генерал Столетов" 127. В него хората ще получават пряк достъп до информация за Европейския съюз, ще могат да излагат свои идеи и да търсят информация какви са възможностите да получат подкрепа с европейско финансиране.

Подобни центрове ЕС открива още в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Дупница, Пловдив, Русе, Смолян и Шумен. В страните от целия Европейски съюз ще бъдат открити общо 424 информационни центъра от ново поколение.

В Стара Загора центърът съществуваше и до момента с името "Информационен център Европа Директно" и беше открит още през февруари 2009 г. Старозагорският информационен център "Европа директно" получава висока оценка от ЕК за работата си до момента, каза на откриването днес Цветан Кюланов, ръководител на представителството на ЕК в България.

На събитието присъстваха Теодор Стойчев – ръководител на Европейския парламент, Бюро в България, Георги Симеонов – председател на УС на АРИР, изпълнителният директор на АРИР – д-р Румяна Грозева, представители на институции, общини и неправителствени организации в област Стара Загора.

„Отговорност на всички нас е да изискваме от местната, централната, европейска власт да формира политики и да извършва реформи в полза на гражданите. Имаме високи очаквания към новите центрове. Очакваме те бъдат мястото, където всеки може да дойде, да получи информация за това как може да реализира своя идея в полза на обществото“, каза Кюланов.

Представителството на ЕК в България започва информационна кампания, която цели хората да разберат защо е важно да се ваксинират. На първо място отговорност на всички е да формулират ясно реформите, които искаме да извършим, за да направим устойчива икономиката в регион Стара Загора, допълни представителят на ЕК в България. Неговите очаквания са през следващите 5 години България да приеме еврото.

Има много възможности да се извлекат позитиви от „зелената сделка“ и вярвам, че ще съдействаме за това, каза Теодор Стойчев - ръководител на ЕП, Бюро в България.

Фактът, че ЕК и ЕП са тук в лицето на нашите гости днес показва, че оценката за работата на старозагорския информационен център "Европа Директно" е висока, каза председателят на УС на АРИР в Стара Загора Георги Симеонов. Той поздрави екипа на д-р Румяна Грозева, който е получил най-добрия резултат в процеса на кандидатстване за подновяване на договора на център „Европа директно“.

Интервю по темата: Цветан Кюланов, шеф на Представителството на ЕК у нас: Стара Загора ще получи сериозен финансов ресурс

Коментари към новината

Още новини от Общество