Новини от област Стара Загора и България

Цветан Кюланов, шеф на Представителството на ЕК у нас: Стара Загора ще получи сериозен финансов ресурс

Цветан Кюланов
Цветан Кюланов, шеф на Представителството на ЕК у нас: Стара Загора ще получи сериозен финансов ресурс
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Цветан Кюланов е изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Вчера той откри в Стара Загора център от нов тип "Европа директно".

Вижте повече тук: Европейският съюз откри информационен център от нов тип в Стара Загора

Разговаряме с него за предизвикателствата пред обновените центрове на ЕС в България, за Плана за възстановяване и устойчивост и за подготовката на регион Стара Загора за предстоящата трансформация в енергетиката.

- Господин Кюланов, по кои основни направления ще работят центровете „Европа директно“ в страната?
- Работи се основно по две направления. На първо място това са Плановете за възстановяване – един сериозен финансов ресурс, който ще бъде наличен през следващите 5-6 години. Той ще е наличен както за България, така и за останалите европейски държави. На второ място са структурните фондове, които са по-познати в България.

От 2021 г. започва нов програмен период. До края на годината очакваме да бъдат финализирани преговорите между националните власти и ЕК, за да има яснота какви са инвестиционните програми и проекти, които гражданите могат да се реализират. През следващите месеци тези хора, които имат интерес към европейско финансиране на своите проекти, могат да открият информация за възможностите в нашите центрове.

- Планът за възстановяване ще бъде особено важен за регион Стара Загора, предвид това, че предстоят трансформации в сектор "Енергетика". Ясно ли е вече какви пари ще стигнат до нашия регион?
- Старозагорски регион вече се променя. Този процес тук вече е започнал. Чисто икономическите фактори налагат тази промяна. Нашата идея е с Плановете за възстановяване и устойчивост да се извършат такива реформи, които да помогнат бързо и качествено да се осъществи прехода. Той трябва да стане така, че да не наруши възможностите на жителите да участват в социалния живот - тоест, хората да имат работа, да имат препитание. Със сигурност ще бъде насочен сериозен финансов ресурс към Стара Загора. Задачите на гражданското общество на този етап е да формулира своите очаквания - как си представя региона, в какво да се инвестира, към какво да се насочат средствата.

- В какъв срок трябва да разработим проектите, свързани с трансформацията на енергетиката в региона?
- Плановете се дискутират в момента между националните власти и ЕК. Политическата обстановка в България е динамична. В момента, в който българските власти имат готовност да довършат преговорите, планът ще бъде входиран. Индивидуалните проекти за преход ще започнат след това. В период от 4-5 години се надяваме да се извърши необходимата трансформация.

- Имаме научни среди с готови проекти. Ще може ли те да бъдат финансирани?
- Науката и технологичните решения са точно това, което ще издърпа прехода. Точно от такива идеи и предложения има нужда в плановете за възстановяване.

- Какви са очакванията Ви към новите центрове „Европа директно“ в страната?
- Откриваме 13 центъра, като част от тях и до момента са съществували, но под малко по-различна форма. Те са с мандат от 5 години. Тяхната цел е освен да доближават информацията от европейските институции до хората в регионите на България, да събират обратната информация, която европейските граждани по места искат институциите да знаят и да вземат предвид, когато формират своите политики.

В структурата на центровете има водещ мениджър, който решава с колко души да работи. Оценката ни за работата на центъра „Европа директно“ в Стара Загора до момента е много висока. Предвид важността на региона очаквам през следващите месеци и години в Стара Загора да кипи от европейски институции, които да се запознаят от първа страна с предизвикателствата и възможностите на региона.

- Какви са изводите от работата на информационните центрове „Европа директно“, които и до момента работеха в страната?
- Центровете за предишния период бяха 13. Стремим се да имаме регионално покритие на цялата страна. Основното в тяхната работа до момента беше гражданите да получат информация за Европа, за европейските политики и инициативи. Сега трябва да има много повече контакт с гражданите, с медиите, с НПО по места и с европейските институции.

- Каква информация търсят най-много хората в центровете „Европа директно“?
- Не всички граждани знаят, че тези центрове съществуват. С помощта на медиите искаме да достигнем до всички хора. Тук те могат да получат информацията, която е важна за тях, както и да предадат информация, която да достигне до европейските институции. Това е една от важните ни задачи.

Коментари към новината

Още новини от Общество