Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Пропускът е на участника, който не е декларирал конфликт на интереси

Живко Тодоров
Живко Тодоров: Пропускът е на участника, който не е декларирал конфликт на интереси
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

- Господин Тодоров, каква е причината да се стигне до отмяна отмяна на конкурса за избор на проект за многофункционална спортна зала в Стара Загора?

- Причината не е в грешка, допусната от екипа на община Стара Загора или от мен, каквито коментари виждам че има в социалните мрежи. Всички те би трябвало да помнят, че проведеният конкурс беше анонимен, за да бъде и изборът максимално обективен. Самите участници знаят какъв е състава на журито, но журито не знае кои са участниците. Затова задължение на всеки един участник е да прецени и декларира дали изпада в конфликт на интереси. Създалата се ситуация е пропуск на участника, който не е информирал комисията и беше класиран от журито на първо място. Искам да призова всички да коментират компетентно създалата се ситуация и да не пропускат този важен факт - конкурсът е таен. Едва след обявяване на класирането се вижда кой е участникът, автор на съответния проект.
В решението на КЗК пише: „Участниците трябва предварително да декларират възможен конфликт на интереси с някой от участниците в комисията“. На това основание ние ще прекратим процедурата и ще задействаме отново нещата.

- Ще обжалвате ли решението на Комисията за зашита на конкуренцията?
- Няма да обжалваме решението на КЗК. Ние, от общинска администрация, поканихме авторитетно жури от ВИАС. Никой от тях не е декларирал конфликт на интереси. Самите участници също не са ни информирали за конфликт на интереси. Става ясно, че има такъв в последствие. Затова се съобразяваме с решението на КЗК.

- Как ще процедира с избора на проект община Стара Загора оттук нататък?
- Ще обявим нова процедура – дали ще бъде за конкурс или обществена поръчка за проектиране, ще коментираме през следващите дни.

- Тоест, връщаме се в изходната точка – обявяване на нов конкурс за проект…
- Или нов конкурс или ще обявим обществена поръчка за проектиране. Това са нашите стъпки, за да можем да изработим проект в най-кратък срок и да обявим след това процедура за строителство. При конкурса се оценяват предварително проекти, докато при процедурата по проектиране се прави предварително задание как да изглежда залата, като съответно ние искаме от проектанта да проектира точно определена визия и характеристики на залата.

- Колко време ще отнеме цялата процедура?
- Самата процедура по избора, предполагам ще отнеме около 3 - 4 месеца.

- Ще изтеглите ли от дневния ред на Общинския съвет точката, свързана със спортната зала?
- Тази точка за определяне на обекта като приоритетен беше единствено с цел да се съкратят някои срокове. Тя няма нищо общо с обществените поръчки. Появиха се много спекулации по темата в социалните мрежи…Тази точка вече не ни е необходима, защото отново ще стартираме процедурата по проектиране. Затова ще бъде изтеглена.

Виж още: КЗК отмени конкурса за проект на зала „Арена Стара Загора“ заради конфликт на интереси

Коментари към новината

Още новини от Общество