Новини от област Стара Загора и България

Новият български филм "Сватба" по Хайтов влиза в кината от 8 ноември

968 11/09/2024 12:56 Култура Сцени
Новият български филм Сватба по Хайтов влиза в кината от 8 ноември
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Новият филм „Сватба“ по Хайтов ще има предпремиерна прожекция на 13 септември за 105 години от рождението на големия писател

Новият български игрален филм „Сватба“ (2024) по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“, вече е напълно готов. Определена е и датата на неговата премиера за България - 8 ноември, след която дългоочакваната „Сватба“ с продуцент и режисьор Магдалена Ралчева официално ще тръгне по киносалоните из България.

Магдалена Ралчева

Най-нетърпеливите почитатели на българското кино обаче ще имат ексклузивна възможност да видят филма още през септември. Екипът, създал филма, подарява една предпремиерна прожекция на 13 септември в Cineland Mall Bulgaria в столицата по случай предстоящото честване на 105 години от рождението на Николай Хайтов, които се навършват на 15 септември.

„На прожекцията ще присъстват само тесен кръг хора от наследниците на Николай Хайтов и неговия син Здравец Хайтов, който чрез фондацията си „Памет“ подготвя поредица от събития, за 105-ата годишнина. Ще присъстват и журналисти, интелектуалци, артисти и художници, които са черпили вдъхновение от творчеството на Хайтов“, каза режисьорът Магдалена Ралчева.

Кадър от филма

Филмът „Сватба“ е субсидиран от Националния филмов център и е копродукция с БНТ. Това е третият игрален филм на режисьора Магдалена Ралчева след „Още нещо за любовта“ (2010) и „12 A“ (2017).

Въпреки че не е показвана в България, лентата вече има първите си награди зад граница. „Сватба“ спечели три награди от Best International Film Festival – за най-добра режисура на Магдалена Ралчева, за операторско майсторство на Емил Христов и за саунд дизайн. Филмът е включен и в официалната селекция на четири кинофестивала - Indo Dubai International Film Festival, Woods Hole International Film Festival и Ojai Film Festival. Един от тях е фестивалът за българско кино „Златна роза“ във Варна, който започва на 19 септември. Във Варна „Сватба“ ще бъде прожектиран на 24 септември от 20.15 часа в залата на фестивалния комплекс като част от конкурсната програма. Това ще бъде първата официална прожекция на филма в България, предназначена за широката аудитория.

Кадър от филма

Световната премиера на „Сватба“ се състоя това лято по време на кинофестивала в Кан. Там Магдалена Ралчева представи филма си пред световни компании за дистрибуция на кино. Лентата привлече вниманието на киноекспертите с необичайната любовна история, разказана чрез самобитния език на Хайтов и необикновената красота на Родопа планина във времето между 19-и и 20-и век.

"За всеки един кинотворец, който застава зад текст на Хайтов, е изпитание! Цялото му творчество е фокусирано върху човешките взаимоотношения, а той притежава уникалната способност да превръща обикновеното в приказно", сподели режисьорът на лентата Магдалена Ралчева.

Кадър от филма

Срещата между главните герои Хатѐ (Ралица Стоянова) и Мето (Радослав Владимиров) е съдбоносна. Тя прераства от младежко увлечение в непреодолима любов, която променя завинаги не само техния живот. Версията на Магдалена Ралчева има различен прочит на обичания разказ на Николай Хайтов. Какво се случва на големия екран, ще разберете, ако гледате „Сватба“.

Сценарист на филма е Юрий Дачев, оператор е Емил Христов, а в останалите роли ще видим Васил Банов, Светлана Янчева, Михаил Мутафов, Радослав Владимиров, Гергана Данданова и други обичани български актьори.

В кината от 8 ноември. Очаквайте скоро „Сватба“.

Последвайте официалната фейсбук страница на филма "Сватба", за да научавате първи интересни новини за филма. Последвайте "Сватба" и в инстаграм.

Коментари към новината

Още новини от Култура