Новини от област Стара Загора и България

Откриха първия в България паметник на цар Иван Александър

918 02/09/2024 18:17 Общество България
Откриха първия в България паметник на цар Иван Александър
Divident.€U Divident.€U

Монумент на цар Иван Александър беше официално открит до крепостта „Русокастро“. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт.

Останките от крепостта Русокастро се намират на скалист хълм на около 3 километра северозападно от едноименното село Русокастро, на около 33 километра западно от Бургас.
Монументът на цар Иван Александър е изработен от врачански камък, варовик и е с тегло 3,5 тона. Изработен е от скулпторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов. Транспортирането и поставянето му е осъществено с помощта на бургаската пожарна.
На откриването на паметника присъстваха десетки граждани, представители на местната и регионалната власт, историци и общественици.

Паметникът е изграден благодарение на усилията на инициативен комитет в състав Жельо Вардунски – кмет на Община Камено, проф. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас, Руси Куртлаков и д-р Милен Николов – директор на Регионален исторически музей - Бургас.

Финансирането, осигурено за по-малко от седмица е благодарение на даренията на Янчо Проданов – земеделски производител от село Полски извор и Руси Куртлаков.
„Паметници като този не са просто камък или бронз те са жива връзка с нашета идентичности традиция. Крепостта Русокастро е символ на нашето славно минало! Днес този обект продължава да бъде ценен източник на историческа гордост и археологически открития, които допълват знанието за нашето минало“, посочи кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

Той връчи и специални плакети в знак на благодарност към дарителите Янчо Проданов и Руси Куртлаков.
Носител на званията "Почетен гражданин на Бургас" и "Личност на Бургас за 2021 г.", дарител на средства за реализирането на редица възлови проекти в Бургаска област, успешен бизнесмен, художник, меценат, колекционер - това са само част от щрихите, които чертаят житейския портрет на дарителя Руси Куртлаков.

„Днес цар Иван Александър е отново на крепостта Русокастро. Неговият образ ще напомня на бъдещите поколения за великите владетели, които България е раждала. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. Величественият монумент е трайно свидетелство за ролята на българския цар в историята ни. Днес тържествено беше открит монументът на цар Иван Александър. Това събитие ни бележи като българи и носи гордост и уважение към нашата история и културно наследство“, написа проф. Нейкова.

Повече за дарителя Руси Куртлаков може да прочетете тук: 

https://divident.eu/7848/rusi-kurtlakov-blagodetelyat-na-burgas/

 

Коментари към новината

Още новини от Общество