Новини от област Стара Загора и България

Работодателите настояват за възобновяване на компенсациите за скъпия ток

2258 18/07/2024 13:59 Икономика Бизнес
Работодателите настояват за възобновяване на компенсациите за скъпия ток
Divident.€U Divident.€U

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава властта да предприеме спешни мерки заради високите цени на електроенергията в страната в отворено писмо, изпратено до институциите и медиите. В писмото се настоява за възобновяване на изплащането от държавата на компенсации за бизнеса за скъпия ток.

То е адресирано до председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян и служебния премиер и външен министър Димитър Главчев, с копие до вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, енергийния министър Владимир Малинов, министъра на икономиката и индустрията Петков Николов и председателя на Комисията за енергийно и Водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Колегите имат право в това искане. Старозагорският бизнес се присъединява към него. Проблемите засягат най-вече производствените предприятия“, каза за Divident.EU председателят на „Клуб на работодателя“ в Стара Загора и собственик на строителна фирма „Теком“ Димитър Янков.

От АОБР посочват, че постигнатата цена на електроенергия енергия на пазарния сегмент "ден-напред" за 15 юли 2024 г. е 373,82 лв./MWh.
От Асоциацията изтъкват, че това е най-високата цена от началото на месеца. "Самият месец юли е най-скъпият от началото на годината със средна цена за периода 1-15 юли от 249,15 лв./MWh! За сравнение, следващият най-скъп месец през настоящата година е м. юни с цена от 191,52 лв./MWh", обясняват още от организацията.

От бизнеса подчертават, че за първата половина на месеца цената в България е четвъртата най-висока в Европейския съюз (ЕС). По-скъп е токът само в Унгария (272,24 лв./MWh), Румъния (266,99 лв./MWh) и Гърция (251,25 лв./MWh). Цената на електроенергията в България е двойно по-висока от тази в Чехия, 2,1 пъти над тази в Германия, 2,2 пъти по-висока спрямо Нидерландия, 2,3 пъти по-голяма в сравнение с Австрия и 3,2 пъти спрямо Франция"

"Разлики на цените в пъти са пагубни за цялата икономика на България", категорични са от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

От организацията допълват, че вечерните часове са изключително скъпи с цени от 600 - 1000 лв./MWh, a за 15 юли - над 1100 лв./MWh. Посочват още, че такива равнища не са регистрирани от енергийната криза през 2022 г.

Причините за тази конюнктура могат да се търсят според работодателите в съчетание от фактори:
• Дефицит на електроенергия на някои от регионалните пазари (Унгария, Румъния);
• Намалени междусистемни преносни капацитети между страните в Югоизточна Европа;
• Износ на значителни количества електроенергия от региона към Украйна;
• Високи температури и недостиг на воден ресурс в региона;
• Непланов престой на АЕЦ „Козлодуй“, макар че включването на 6-и енергоблок засега не оказва положителен ценови ефект.

Тези фактори са извън контрола на пазарните участници, особено на потребителите. Въпреки това българският бизнес за пореден път е принуден да заплаща колосални цени на електрическата енергия и то в условия на спад на поръчките, 17 поредни месеца срив в промишленото производство и общо забавяне на икономическия ръст. Тези събития се развиват на фона на проблеми с бюджетния дефицит и рискуват да подхранят нови инфлационни процеси, казват работодателите.

В заключение от бизнеса отправят апел към председателя на парламента Рая Назарян и служебния премиер Димитър Главчев: "Призоваваме ви в спешен порядък да предприемете действия в съответствие с правомощията си за възобновяване на компенсаторния механизъм за цените на електроенергията за промишлените предприятия, в съответствие с ПЗР на Закона за бюджета."

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика