Новини от област Стара Загора и България

Ирена Минчева, Сорико: Ефективното управление на отпадъците минава през промени в законодателството

2567 08/04/2024 21:50 Икономика Бизнес
Ирена Минчева
Ирена Минчева, Сорико: Ефективното управление на отпадъците минава през промени в законодателството
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

СОРИКО ООД е семейна компания с 30-годишна история, основана с дейност международен транспорт, сметосъбиране и сметоизвозване.
Към днешна дата предлага модерни и актуални услуги в областта на опазването на околната среда. Освен дългогодишен партньор на множество общини на територията на България, няколко успешно изпълнени проекти зад граница, компанията дава подкрепа на много предприятия, като изцяло управлява дейностите свързани с отпадъците им - от мястото на генериране до мястото на обезвреждане.

СОРИКО ООД е и производител и вносител на подземни контейнери, системи за обслужването им, като предлага и цялостна визия по проекти свързани с решения по управление на отпадъците.

Компанията е поела ангажимента да участва в процеса на възпитание за грижа към опазване на околната среда от най-ранна възраст. Тя развива иновативна услуга, насочена към управление на отпадъците, която ще бъде приложена съгласно новите изисквания за по-справедливо изчисление на такса смет.
Разговаряме с управителя на „Сорико“ Ирена Минчева за умното управление на отпадъците, равносметката и новите възможности пред компанията, която миналата година отбеляза 30 години от основаването си.

- Госпожо Минчева, кои са основните дейности на „Сорико“ за минимализиране на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда?
- Дейностите по сметосъбиране и транспортиране са в основата на нашия бизнес вече 30 години. През тях светът се развива толкова бързо, че постоянно има нови потребности за услуги, свързани с отпадъците. Затова обичам да обобщавам всички дейности в „Управление на отпадъците“. Всъщност, минимизирането на вредното въздействие обхваща много процеси – това е пътя на отпадъка от образуването му до неговата крайната точка. Чрез управлението на отпадъка целим с най-малко последствия за околната среда, той да бъде вкаран обратно в употреба или обезвреден.

- Защо избрахте слогана: Да запазим природата чиста, защото утре зависи от нас?
- Устроени сме така, че да мислим за бъдещето си – учим, за да имаме добра работа, обвързваме се, за да създадем семейство, спестяваме, за да инвестираме и т.н. Някак си, обаче, опазването на околната среда излиза от фокуса ни като ангажимент за бъдещето, а истината е, че то трябва да бъде в основата - на първо място. В противен случай останалите планове нямат смисъл.

- Как ще изградим навици в българите да събират разделно отпадъците си?
- Българинът е същият този човек, който като отиде някъде по света си разделя отпадъка, ползва торбички за многократна употреба, не изхвърля цигарата през прозереца на колата и не прави още куп други лоши неща, за които разказва с гордост. Иронично, когато е в България, само разказва, а не ги практикува. За това има отношение и законодателството ни, което трябва да се промени, ако искаме да изградим добри навици. Това не се отнася само за опазването на околната среда.

- Бихте ли обяснила кои са основните принципи, на основата на които работят съоръженията, предлагани от „Сорико“ на пазара?
- Принципите, които спазваме при избора на това, което предлагаме или произвеждаме, е то да бъде адаптивно за България, следвано от съотношението между цена и качество. Всичко, което предлагаме, първо сме ползвали като клиент. Убедили сме се в качествата и ефективността му.

- Кои са предимствата на подземните контейнери?
- Много са: минимизирането на миризмите, предотвратяване на разпиляването на отпадъци, въздействието върху градската среда и т.н. Също така подземни контейнери биха могли да бъдат оборудвани със система за достъп и софтуер, който изчислява количеството изхвърлен отпадък от домакинството. Може да показва степента на запълване и необходимостта за обслужване, както и ако има опасност от възпламеняване.
Много от европейските градове ги ползват за събиране на отпадъци от опаковки (предимно кашони и найлони) от търговски обекти в туристически зони или пешеходни зони с голям интензитет. През последните години технологиите навлязоха много в сферата на отпадъците. Развиваме непрекъснато продуктите си и вече имаме 2 сертификата за качество: EN 1090 за производствен контрол и ISO 3834.

- Как, според Вас може да постигнем по-голям успех в България по отношение на управлението на отпадъците?
- Това може да стане чрез повече информираност на обществото. Организиране на мероприятия и провеждане на образователни кампании. Законодателството определено трябва да се промени. В повечето случаи това, което е написано на теория, е неизпълнимо на практика. При възлагането на такива обществени услуги е добре да има оценка на опита на кандидата. Да се остави възможност да го приложи на практика, защото това е ценно.

- Разкажете повече за най-новите иновативни продукти на СОРИКО?
- Това, което предстои, е представянето на нов тип подземни контейнери, които отчасти ще бъдат произвеждани България. Колегите от SOTKON ни избраха за партньор на месно ниво и сме много щастливи от този факт. Самият продукт е съвсем различен от това, което произвеждаме, така че не бих казала, че могат да се конкурират, а напротив – ще се допълват. Така можем да отговорим на всички нужди на нашите клиенти. Последната година извършваме развойна дейност. Тя има за цел  да създадем софтуер, който няма аналог не само в България, но и в световен план. Той ще улесни общините като възложители, гражданите като потребители и бизнеса в България.

- Какво включват плановете Ви за развитието на компанията?
- СОРИКО е семейна компания, която тази година ще навърши 30! За нас това е много лично. Това са години на върхове и спадове, на трудности и успехи, всъщност това са 30 години опит. Извън проектите, които предстоят, планираме да разширим социалните си дейности, да разказваме повече за тях, за да бъдат пример, да се опитаме да създадем дъбри навици.

Коментари към новината

Още новини от Икономика