Новини от област Стара Загора и България

Предсeдателят на ОИК: Янко Янков ще бъде освободен като общински съветник

Предсeдателят на ОИК:  Янко Янков ще бъде освободен като общински съветник
Divident.€U Divident.€U

При случая с общинския съветник Янко Янков, в който има влязла в сила присъда от ВКС, ние сме длъжни като Общинска избирателна комисия да го освободим.
Това коментира пред Divident.EU председателят на ОИК Теодора Крумова във връзка с окончателното решение на Върховния касационен съд по делото за купуване на гласове от общинския съветник от Стара Загора Янко Янков.

Крумова обясни, че съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация , общинска администрация е тази, която трябва да предостави документи на Общинската избирателна комисия, от които да е видно, че има влязла в съда присъда за конкретно лице. След като получи документа, ОИК се свиква на заседание и взима решение.

„Все още не сме получили документа. Общинска администрация трябва първо да се сдобие със заверен препис на влязлата в сила присъда и тогава да ни я предостави. Това ще стане до няколко дни. След това в законовия тридневен срок трябва да свикам като председател на комисията заседание и да вземем решение“, допълни Крумова.
Общинската избирателна комисия е единственият орган, който може да освобождава по закон кметове и общински съветници.

Повече по темата четете тук: ВКС осъди общински съветник за купуване на гласове в Стара Загора

 

Коментари към новината

Още новини от Общество