Новини от област Стара Загора и България

Мандатите на 7 селски кмета в Старозагорско под въпрос заради съмнения за несъвместимост

Мандатите на 7 селски кмета в Старозагорско под въпрос  заради съмнения за несъвместимост
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Административният съд ще решава дали да бъдат прекратени мандатите на кметовете

Административният съд в Стара Загора ще решава дали има наличие на несъвместимост при кметовете на старозагорските села Оряховица, Бъдеще, Лясково, Петрово, Калитиново, Калояновец и Хрищени. Повод за това са констатации на Комисията за противодействие на корупцията, установяване и предотвратяване на конфликт на интереси към Общинския съвет на Стара Загора, която е открила особени обстоятелства в положението на кметовете на тези старозагорски села. Оказало се, че наред с кметската длъжност някои от тях имат и собствени фирми, други участват в контролни органи на кооперации или на акционерни дружества. Комисията е изпратила сигнал за своите констатации до Общинската избирателна комисия в Стара Загора.

Членовете на ОИК – Стара Загора са подложили на гласуване дали тези кметове да бъдат освободени и в селата да бъдат проведени нови частични избори. Гласуването обаче не е постигнало необходимия кворум за освобождаване на кметовете. По тази причина казусът ще се гледа в Административния съд.

„Комисията, изпълнявайки своите задължения, действително установи данни за несъвместимост при посочените 7 кметове. Изпълнихме задължението си, сигнализирахме председателката на ОИК, тя от своя страна сигнализира ОИК“, обясни за Divident.EU председателят на Комисията за противодействие на корупцията и предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към Общинския съвет на Стара Загора – адвокат Велина Атанасова.

„Смятам, че има основание да бъдат освободени тези кметове и доказателство за това е решението на Общинската избирателна комисия, което, доколкото разбирам, е с абсолютно равенство на гласовете – 6 от членовете на комисията смятат, че има данни на несъвместимост, а останалите смятат, че няма. Ние имаме право само да сигнализираме ОИК. Комисията тя трябва да реши дали има основание за прекратяване мандата на тези кметове“, допълни Атанасова.

Екипът ни се свърза и с председателя на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова.
„За да гласуваме „за“ или „против“ и да има взето решение за освобождаване на тези кметове, трябва да има гласували две трети за едното или другото решение. Ние бяхме 12 души и гласувахме 6 на 6. В този случай, ако има обжалване, съдът трябва да се произнесе. Вече беше направено обжалване на решението на ОИК от ПП „Възраждане“. Внесла съм жалбите в Административния съд“, посочи Теодора Крумова.

Според нея съдебната практика по подобни казуси е противоречива. По тази причина и юристите в комисията не могли да вземат единодушно решение. „Някои юристи твърдим, че няма несъвместимост, другите твърдят че има“, обясни Крумова.
Тя допълни, че въпросните фирми на кметовете не са работещи, не са имали дейност по време на техните мандати. Някои от кметовете са предприели мерки да бъдат освободени от кооперациите, в чиито ръководства участват, но самите кооперации не са успели да свикат общо събрание. По такива обективни причини те не са били освободени. Според председателя на ОИК това не може да бъде е причина на въпросните селски кметове да бъде вменена вина.

Досега в Общинската избирателна комисия не е бил гледан казус по несъвместимост. Имало е само оставка от страна на действащ кмет на населено място.

Коментари към новината

Още новини от Общество