Новини от област Стара Загора и България

Община Мъглиж кани на среща-разговор с издателя академик Иван Гранитски

7999 05/03/2024 16:12 Култура Книги
Община Мъглиж кани на среща-разговор с издателя академик Иван Гранитски
Divident.€U Divident.€U

Директорът на Издателска къща „Захарий Стоянов“ академик Иван Гранитски ще бъде гост на Мъглиж на 6 март по покана на общинското ръководство.

Авторитетният литературен критик, писател, издател, редактор, журналист Иван Гранитски ще очаква жителите на Мъглиж за приятелска среща – разговор, в която заедно с присъстващите да потърсят отговори на въпросите, които вълнуват българите днес.

Срещата – разговор ще се състои от 14.30 часа в клуб на пенсионера „Мъдрост“ в град Мъглиж.

Иван Гранитски е роден на 24 декември 1953 г. в София. Син е на дългогодишния журналист от в. „Вечерни новини“ Йордан Димитров. Има двама братя – Димитър и Юри. Известно време семейството е пребивавало в село Гранитово, Елховско, където е роден брат му Димитър и откъдето идва литературният псевдоним на писателя.

Иван Гранитски завършва журналистика в Софийския университет през 1979 година. Скоро след завършване на висшето си образование влиза в Съюза на българските писатели. Става редактор и заместник главен редактор на в. „Пулс“ (1979 – 1985), заместник главен редактор на в. „Литературен фронт“ (1985 – 1991), главен редактор на сп. „Черно и бяло“ (1991 – 1992). Генерален директор на БНТ (1995 – 1996).[2][9]

В периода 1992 – 1995 г. е директор на ИК „Христо Ботев“, откъдето е отстранен заради разногласия с кабинета Виденов, след което създава собствено издателство „Захарий Стоянов“ (1997), а междувременно е главен редактор на списание „Везни“. Издава Йордан Йовков на английски, френски и немски.

С годините издателство „Захарий Стоянов“ се превръща в един от основните източници за преиздаване и популяризиране на класическите автори от българската литература.

Коментари към новината

Още новини от Култура