Новини от област Стара Загора и България

Нова Загора тържествено отбеляза Националния празник на България

1096 03/03/2024 16:44 Общество България
Нова Загора тържествено отбеляза Националния празник на България
Divident.€U Divident.€U

На 3 март Нова Загора зазвуча в ритмите на хубавата българска музика. Те привлякоха новозагорци пред НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, където танцьори от ТШ „All steps – всички стъпки“ гр. Нова Загора поставиха началото на честването на Националния празник на Република България.
Този паметен миг беше споделен от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев, секретарят на Общината Ангел Стойчев, общински съветници, кметове на населени места, директори на културни и образователни институции, общественици, граждани.

Знаменосци в тържествената церемония по вдигането на трибагреника бяха новозагорци, дали своя принос в обществения живот на града и получили отличие за това в „Годишни награди на Община Нова Загора“ за 2023 г.: Симона Гочева – носител на приз „Спортист на 2023 г.”; Радка Енчева – носител на приз за „Активна доброволческа дейност”; Валентин Василев –носител на приз „Работодател на 2023 г.“; Павлина и Стоян Петрови - носители на наградата „Принос в развитието и утвърждаването на българската култура и идентичност в Община Нова Загора”; Здравко Ников – президент на Ротари клуб – Нова Загора, отличен с наградата за „Цялостен принос за развитието на Община Нова Загора“. Част от знаменната група беше и д-р Антония Велева – началник инфекциозно отделение на МБАЛ „Св. Петка Българска“, включила се всеотдайно като доброволец в новата програма на Община Нова Загора „Здравна грижа на място“.

Звуците на химна „Мила Родино” отекнаха в сърцето на Нова Загора, а издигащото се знаме развълнува жителите и гостите на града.

„Днес тържествува националната ни гордост и вяра, припомняме си собствената ни устойчивост, сила и мъдрост”, с тези думи кметът на Общината Галя Захариева започна своето слово по повод Националния празник на България. Тя изказа почит към героите на Освобождението и призова: „Да помним, че свободата и правото да живееш като независим и свободен човек, се отстоява всеки ден! Да бъдем достойни всеки ден за нашето минало! Да бъдем достойни всеки ден с делата си пред нашето бъдеще и нашата нация!”
Регионален клуб – Нова Загора на Национално дружество „Традиция” възкреси паметните събития от 3 март 1878 г., пресъздавайки ги в историческа възстановка.

Патриотичния дух на епохата пробудиха и децата от Детски клуб „Млад родолюбец” при НЧ „Любен Каравелов” с ръководител Нели Енева.
По покана на организаторите – Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ гост-изпълнители на празника бяха Цветелина Башкехайова и част от Формация „Казанлъшко настроение“. Със своите красиви фолклорни изпълнения, те продължиха празника, разпалвайки неугасимата искра на българщината.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество