Новини от област Стара Загора и България

Хиляди старозагорци пренесоха 300-метровото национално знаме на 3 март (ВИДЕО)

3641 03/03/2024 12:19 Духовност Традиции
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Хиляди старозагорци се включиха в традицията да изминат около 5 километра пеша от центъра на Стара Загора до хълма Чадър могила в източния край на града, където се извисява мемориала „Бранителите на Стара Загора“. Многолюдното шествие се включи в символното пренасяне на 300-метрово национално знаме.

Празничният ден започна с молебен за България в Катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". С военен церемониал кметът на Стара Загора Живко Тодоров, общински съветници, народни представители и много старозагорци и гости на града се включиха в издигането на националното знаме на площада пред общината.

Оттук в 11 часа знамето потегли през централната улица на Стара Загора – бул. „Цар Симеон Велики“, за да стигне до мемориала „Бранителите на Стара Загора“. То беше носено от военнослужещи от различни части на Втора тунджанска механизирана бригада, но в хода на шествието между тях се наредиха и много старозагорци, които с гордост хванаха знамето по пътя му към върха на Чадър могила, където през 1875 година чета опълченци излиза за да се включи в неуспялото Старозагорско въстание.

Там празникът продължи с  общоградско честване „Пред падналите за България - Поклон!“ с издигане на националното знаме и поднасяне на венци и цветя и концерт на Невена Цонева.

Вижте видеото от пренасянето на знамето от централния площад на Стара Загора до мемориала на Чадър могила.

Коментари към новината

Още новини от Духовност