Новини от област Стара Загора и България

След час нападки старейшините на Стара Загора приеха декларация в подкрепа на "Марица изток"

След  час нападки старейшините на Стара Загора приеха декларация в подкрепа на Марица изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Близо час продължиха дебатите във връзка с приемането на Декларация от Общинския съвет на Стара Загора за критичното финансово състояние на ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица - изток“ и растящото социално напрежение в региона. Точката беше разгледана като първа в дневния ред на сесията на местния парламент.

Политически нападки за това кой е виновникът за положението в момента и коя политическа сила какво е направила по темата „Марица изток“ се редуваха в залата.
Общинските съветници се обвиниха взаимно, че отново използват темата с предизборни цели.

От „ПП –ДБ“ изразиха становището, че декларацията в момента няма никакъв смисъл и че тя няма да промени финансовото състояние на двете държавни дружества. „С какво тази декларация ще направи прехода по-справедлив и с какво се различава от предходната, приета от Общинския съвет“, попита общинският съветник Димитър Чорбаджиев.
„Колега Чорбаджиев, тази декларация е коренно различна от подадената от предишния Общински съвет. В настоящата сме се обединили около 5 основни искания, които ще подобрят финансовото състояние на двете дружества“, обясни вносителят на декларацията Деян Дяков от „Левицата“.

„Декларацията е само начин на алармиране. Тази формула с декларацията очевидно не работи“, каза председателят на групата общински съветници от „ПП –ДБ“ Маргарита Овчарова.
Последва дебат за това какво е направено до момента в община Стара Загора за преструктуриране на възможностите в града, какво се направи, за да има по-добър бизнес климат.

Нападките в общинския съвет бяха основно между общинските съветници - представители на двете основни политически сили в некоалицията – „ПП-ДБ и ГЕРБ.
„Аз съм изненадан от реакцията на Общинския съвет по отношение на декларацията. Разбирам желанието на партийните ви централи в София да се изявите, но тук става въпрос за нещо, което обещахте на хората по време на предизборната кампания. Хората очакват да бъдем обединени и да изразим ясно мнението си по тази тема“, каза пред общинските съветници зам.-кметът Радостин Танев.

В крайна сметка общинските съветници приеха декларацията с почти пълно мнозинство. За нея гласуваха 46 от общо присъствали 47 общински съветници в залата.

В декларацията се заявява, че е крайно наложително:
- Включване на „ ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД в механизъм за осигуряване на надеждността на енергийната система, чрез осигуряване на необходимия брой производствени синхронни турбогенератори в централата.
- Въвеждане на механизъм за капацитет под формата на стратегически резерв.
- Осигуряване на финансиране (плащане на услугата) предвид факта, че „ТЕЦ Марица изток 2“ изпълнява военновременна задача за защита на националната сигурност на страната в кризисни моменти и ситуации, които никой не може да предвиди напред в бъдещето.
- Инсталиране на система за улавяне и преработка на въглеродния диоксид. Проф. Жеко Ганев е изобретил и патентован инсталация, която се изработва чрез фирмата „Елфи Тех“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество