Новини от област Стара Загора и България

Синдикатите: Социалното напрежение в комплекса „Марица изток“ расте, идват протести и безредици

792 27/02/2024 15:27 Общество България
Синдикатите: Социалното напрежение в комплекса  Марица изток  расте, идват протести и безредици
Divident.€U Divident.€U

„Социалното напрежение в комплекс „Марица изток“ и целия Старозагорски регион расте с неимоверна сила и бездействието на управляващата сглобка ще доведе до масови протести и безредици в най-скоро време“. Това се казва в декларация до Общинския съвет на Стара Загора, подадена от коалиция „Левицата“ и СНЦ „Марица изток“.

Общинските съветници допълват, че хората в региона ще бъдат поставени в положение на притиснати до стената да се борят за оцеляването си и техния единствен полезен ход, поради системното игнориране на проблема им с години назад във времето, ще бъде отчаян и напълно непредвидим по мащаби.

В декларацията на коалиция „Левицата“ и СНЦ „Марица изток“, чиито общински съветници на практика са синдикалисти от комплекса, се обръща внимание на критичното финансово състояние на държавните дружества ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица –изток“:
Въглищните централи от комплекс Марица изток и Бобов дол произвеждат над 47 % електроенергията в страната ни. При себестойност на произведената енергия от над 300 лв. на MWh (в зависимост от цената на въглеродните емисии) „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД няма възможността да се съревновава на пазарен принцип, което предвещава намаляване на производството и неговото спиране, водещо до последващо обявяване на несъстоятелност. В следствие на това, ще бъде намален и добива на суровина – лигнитните въглища и като резултат на пазара на труда ще излязат близо 12 500 души непосредствено заети в двете дружества и живущи предимно в Старозагорски регион.

Социалният ефект ще бъде катастрофален (както е записано и в самия Териториален план), защото намаляването на добива от „Мини Марица-изток“ ЕАД ще рефлектира и на сложни връзки с мрежа от контрагенти, включващи доставчици на суровини и материали, строителни и ремонтни фирми, доставчици на инженерни услуги и те също ще прекратят дейност.

По социални проучвания това са още 37 000 работни места в регион Стара Загора. Общо за периода от 2023 – 2038 г. област Стара Загора ще загуби над 51 000 работни места, което е над 53 % от всички работни места в областта, а не пряко засегнатите членове на семействата ще са повече от 146 000 души, което е над 45 % от населението в област Стара Загора. Това ще бъде шок за системата на социално осигуряване, както и шок за засегнатите области като цяло, тъй като прогресията ще доведе до затваряне на десетки малки бизнеси и услуги. Липсата на възможност за алтернативна заетост ще доведе до миграция, обезлюдяване и повишаване нивата на битовата престъпност. От своя страна, това ще доведе до закриване на още десетки бизнеси.

Със затварянето на комплекс „Марица изток“, ще бъде изключен основният двигател на икономическия и социален живот в община Стара Загора. България ще изпадне в изключителна зависимост от външни доставчици на гориво и ел.енергия при наличие на собствени такива за още поне 50 години. Енергийният комплекс „Марица изток“ е основният гарант за сигурността на електроенергийната система поради наличието на четири ТЕЦ-а, работещи с местен енергоизточник – въглища. „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД е единствената централа в страната ни, която има връзка с трите нива на напрежение на ЕЕС на РБългария – 110, 220 и 400 kV, което я прави основен фактор за устойчивата работа на ЕЕС, за ограничаване разпространението на тежки аварии и подпомагане бързото възстановяване на системата.

В декларацията се предлага всички общински съветници на Стара Загора, независимо от партийната си принадлежност да се обединят около спасяването на ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица-изток“ като защитят позицията, че е крайно наложително:
- Включване на „ ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД в механизъм за осигуряване на надеждността на енергийната система, чрез осигуряване на необходимия брой производствени синхронни турбогенератори в централата.
- Въвеждане на механизъм за капацитет под формата на стратегически резерв.
- Осигуряване на финансиране (плащане на услугата) предвид факта, че „ТЕЦ Марица изток 2“ изпълнява военновременна задача за защита на националната сигурност на страната в кризисни моменти и ситуации, които никой не може да предвиди напред в бъдещето.
- Инсталиране на система за улавяне и преработка на въглеродния диоксид. Проф. Жеко Ганев е изобретил и патентован инсталация, която се изработва чрез фирмата „Елфи Тех“.

„Недопустимо е да има технология, която решава изцяло проблема Независима българска енергийна система, и той да не бъде използван. Съмнителна е незаинтересоваността на правителството към това разрешение“, се казва в декларацията.
Тя ще бъде гласувана от общинските съветници на Стара Загора на предстоящото заседание на 29 февруари.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество