Новини от област Стара Загора и България

Галя Захариева, кмет на Нова Загора: Предстои ремонт на централната пешеходна зона и къщата музей на Петко Енев

1620 20/02/2024 09:00 Общество България
Галя Захариева
Галя Захариева, кмет на Нова Загора: Предстои ремонт на централната пешеходна зона и къщата музей на Петко Енев
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

85% от текущите ремонти на стойност 3 млн. лева ще бъдат насочени към селата в Новозагорско

- Госпожо Захариева, Общинският съвет утвърди бюджет от 53 228 954 лева на община Нова Загора за 2024 година. Кои ще бъдат приоритетите в този бюджет?

- Залагаме сериозна сума за проектиране на основни ремонти и изграждане на  публични общински обекти. С това подготвяме устойчива програма за  близките 2-3 години. Голяма част от обектите няма да се случат тази година, но чрез проектирането ще имаме ясна представа какво е състоянието им, какви са стойностите на ремонтите. Така ще можем да ги реализираме през тази и следващите години.

Вторият акцент в бюджета ни са малките населени места. Миналата година заложихме немалко средства, за да приключим ремонтите на улиците след водния цикъл в Нова Загора. През тази и следващата години ще акцентираме върху подобряване структурата и средата в малките населени места. Направихме обсъждане на бюджета в поне 15 села, като дискутирахме с жителите им какво да се случи във всяко населено място. Хората дадоха интересни предложения, постепенно ще реализираме и тях.

85% от текущите ремонти на стойност 3 млн. лева ще бъдат насочени към селата, а от капиталовата програма имаме поне половин милион лева за селата – тук влизат читалища, пътна мрежа. Особено в села, в които са закрити детски градини и училища, читалищата са много важно място за хората.

- Кои са тези обекти, които ще проектирате и съответно ще ремонтирате през следващите месеци?

- Имаме два основни обекта – ремонт на централната пешеходна зона, подновяване на настилки, тревни площи, както и възстановяване на къщата музей на Петко Енев. Площадът на града е ремонтиран през 2011 г. , но последните ремонти на другата част на централната пешеходна зона са правени през 1983 г.

За съжаление къщата на Петко Енев  е в доста тежко състояние. Идеята на ръководството на Община Нова Загора и на Историческия музей в града е да я превърнем в интересна етнографска къща музей, която да ползват децата, гостите на града. В нея ще разкажем за бита и миналото на Нова Загора в по-различен вариант. Това е единствената къща с подобна стара архитектура, съхранена в Нова Загора.

- Увеличават ли се приходите на Община Нова Загора в Бюджет 2024?

- Увеличават се, тъй като от една страна държавно делегираните дейности са повече, има ръст в системата на образованието. Близо 27 млн. лева са за перо образование. Местните приходи се увеличават, защото в Нова Загора установиха грешка в начина на събиране на данъците. Проверка от Сметната палата установи, че от 2013 г. неправилно е  изчислявана данъчната оценка, а от там данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. Вместо първа категория, която трябва да бъде града по Закона за местните данъци и такси, в изчисленията е заложена втора категория. Сега поправяме тази грешка и от 2024 г. ще имаме ръст на приходите от тези данъци.  

Ще изпратим на хората писма по партиди и адреси, в които ще видят разликите в сумите за плащане. Сметнахме, че данъкът се увеличава между 20-30 лева, а таксата битови отпадъци  – между 8-12 лева.

- Какви средства очаквате да постъпят в общината по европейските програми?

- Имаме 9 одобрени проекта по Плана за възстановяване и устойчивост – това е ремонт на училище „Христо Смирненски“, както и на осемте жилищни сгради, които бяха одобрени за саниране по ПВУ. В момента работим по процедури, имаме сключен договор за ремонта на училището, очакваме от министерството да ни дадат информация за договорите във връзка със санирането на жилищните сгради.

Миналата седмица училищата кандидатстваха с наша подкрепа по национална програма към Министерство на образованието и науката за ремонт и изграждане на спортни площадки. Имаме одобрени 8 училища, като в 4 от тях ще се ремонтира съществуващата спортна база, а в други 4 ще се изградят нови спортни площадки.

Очакваме да приключат процедурите за реновиране на Дома за стари хора, както и оценките на концепциите за интегрирани териториални инвестиции, където също имаме подаден проект и работим съвместно с Община Сливен и Община Твърдица.

- Кои  проекти на Община Нова Загора ще бъдат финансирани от държавния бюджет?

- От държавния бюджет получаваме 1,8 млн. лева. Одобрени са два проекта – единият е за ремонт на ул. „Хаджи Димитър“ в Нова Загора. За този обект вече имаме избран изпълнител и всеки момент ще започнат строителните дейности. Вторият ни проект е за ремонт на бившия Младежки дом. Програмата е отворена и се надявам да подготвим и други проекти, по които да получим финансиране.

- Предстои да се изготви нова процедура за изчисляване размера на такса битови отпадъци във връзка с промените след 1 януари 2025 г. Каква е готовността на общината?

-  Проблемът е много сериозен, защото на всички е ясно, че таксата битови отпадъци ще увеличи стойността си. В момента има публикувана за обсъждане наредба по отношение на това как да се събират средствата. Вървят на национално ниво обучения, на които присъстват и  представители на нашата община. Обмислят се няколко варианта. Ще бъде голямо предизвикателство за всички български общини да преминат към друг начин на изчисляване на такса битови отпадъци.

- Затруднява ли ви това, че нямате депо за отпадъци и извозвате боклука на общината в депото край Хаджи Димитрово, Ямболско?

- Сериозна част от парите, които плащаме за сметосъбиране и сметоизвозване отиват, за да покрием нуждите от извозване на толкова дълго разстояние. Идеята ни е да намаляваме количеството на изхвърлените отпадъци. За съжаление, трудно се променя мисленето на хората в тази посока.

Коментари към новината

Още новини от Общество