Новини от област Стара Загора и България

Повишиха местния данък в град Нова Загора заради стара софтуерна грешка

1998 14/02/2024 09:34 Общество България
Повишиха местния данък в град Нова Загора заради стара софтуерна грешка
Divident.€U Divident.€U

Кметът на община Нова Загора Галя Захариева коментира частичното увеличение на данък недвижими имоти. В кратък анализ тя обяснява колко голямо е увеличението, какво точно се променя и защо не е наложило това да се случи.

Ето и коментарът на Галя Захариева без редакторска намеса:

"Данъкът върху недвижимото имущество и такса смет за град Нова Загора се увеличават от тази година. Увеличението не е драстично, но е факт.

За апартамент във втора зона данък недвижими имоти ще се увеличи с около 30 лв., а такса смет средно с 10 лв. за година. Причината! 10 години, заради грешка, новозагорци сме внасяли по-малко пари и сме получавали по-малко услуги.

Защо сега?

Сметната палата установи тази грешка, която е в нарушение на Закона за местните данъци и такси. През 2006 г., според промените в Закона, градът Нова Загора е първа категория, втора група. Т.е. данъците и таксите са други.
Тази промяна обаче не е отразена в софтуерния продукт на фирмата-собственик на софтуерен модул „Местни данъци и такси“, оторизирана да автоматизира дейностите извършени от отдел „Местни данъци и такси“ в община Нова Загора. Вместо това там категорията е отбелязана като втора. Резултатът: данъците и такса смет са по-ниски.

Сметната палата поиска от общината да се промени облагането и да се изпълни закона. Не предвиждаме облагане за предишните години‼. Нова Загора няма вина за грешката. Тя не е допусната в предните години от общината и гражданите.

Събраните средства ще инвестираме в капиталовата програма на града. За селата – няма промяна в данъчната тежест.

Коментари към новината

Още новини от Общество