Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Нова Загора Галя Захариева поздрави лозарите по повод 14 февруари

1193 14/02/2024 09:02 Духовност Традиции
Кметът на  Нова Загора Галя Захариева поздрави лозарите по повод 14 февруари
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева отправи специален поздрав към лозарите, винарите и градинарите по повод днешния празник Трифон Зарезан - 14 февруари. Ето какво написа тя в поздрава си:

"На 14 февруари, когато по стар стил честваме Свети мъченик Трифон, отбелязваме Деня на лозарите, винарите, винопроизводителите и градинарите. Корените на обреда са още в тракийските ни предци, макар по-късно да се преплитат с християнските традиции. Известният Трифон Зарезан е любим на българите, а традиционното зарязване на лозите е очаквано с нетърпение от малки и големи. С него българинът поставя началото на селскостопанската година и пробужда земята за живот.

Честит празник пожелавам на всички, свързани с отглеждането на лозите и обработката на гроздето – лозари, винари, винопроизводители! Да е плодородна и благодатна годината, да е пивко виното и да се радваме на щастливи поводи, по които да посрещаме гостите си с него!

Поздравявам и носещите името на светеца. Да са здрави и благословени те и семействата им! Честит празник и на всички, които в този ден празнуват деня на любовта и влюбените, чиито покровител е Свети Валентин!
Независимо от това кой повод са избрали, желая на всички жители на общината радостни емоции и ведро предпролетно настроение!

"Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева

Коментари към новината

Още новини от Духовност