Новини от област Стара Загора и България

В Пловдив тръгва старозагорското дело "Дебора" с три обвинения срещу Георги Георгиев

В Пловдив тръгва старозагорското дело Дебора с три обвинения срещу Георги Георгиев
Divident.€U Divident.€U

Пловдивският съдия Десислава Порязова ще води съдебното дело

Днес, 14 февруари, в Пловдивския районен съд започва делото „Дебора“. На него трябва да стане ясно как точно ще протече процесът срещу обвиняемия старозагорец Георги Георгиев на 26 години. Единият вариант е той да се признае за виновен, другият - да пожелае процесът срещу него да протече по общия ред с разпит на свидетели.

Делото беше разпределено в Пловдив след като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод. В Пловдив съдия по делото ще бъде Десислава Порязова. Началото на разпоредителното заседание е насрочено за 13:30 ч.

Срещу Георги Георгиев са повдигнати три обвинения.

Първото обвинение е за това, че „на 26 юни 2023 г. в град Стара Загора, с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото“. По това обвинение Георги може да получи наказание от 2 до 10 години затвор.

Второто обвинение е за това, че „в същата нощ, той е остригал част от косата в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила - удар с юмрук в областта на лицето“. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор.

Третото обвивение е за това, че „между месеците април и юни 2023 г. Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство“. Потенциалното наказание предвидено в НК по това обвинение е до 6 години затвор.

До този момент Георгиев е задържан под стража, като при евентуална осъдителна присъда времето, преживяно в ареста, ще се приспадне към нея.

Случаят на Дебора предизвика масови протести и демонстрации пред съдебните палати в цялата страна миналата година. Тогава пред съдебната палата в Стара Загора се състоя един от най-масовите протести в историята на града. Именно огромният обществен натиск е логичната причина всички съдии в Стара Загора да си направят отвод по делото.

Инцидентът стана в края на юни 2023 година. Сигнал за нападението е бил получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е задържан за срок от 24 часа, като тогава той е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление.

Той беше освободен с постановление на Районния съд в Стара Загора, след като съдебният състав счете, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". Именно това решение предизвика протестите в Стара Загора и в цялата страна.

От 31 юли миналата година Георгиев е задържан с постоянна мярка "задържане под стража".

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред